Duitsland kiest
Nieuws

Achtergrond - 18 september 2005

(18 september 2005) Om 8.00 uur vanmorgen is met het openen van de stemlokalen de verkiezingsdag in Duitsland begonnen. Bijna 62 miljoen stemgerechtigden hebben een oproep gekregen vandaag te gaan stemmen. De ongeveer tachtigduizend stemlokalen zijn tot precies 18.00 uur geopend. Direct daarna worden de eerste, voorlopige, uitslagen verwacht.

Uit tussentijdse tellingen blijkt dat de opkomst in de verschillende deelstaten ver uiteenloopt. In de zuidelijke deelstaat Beieren valt de opkomst tegen, vergeleken met de vorige Bondsdagverkiezingen. Ook in Hamburg en Hessen hadden rond het middaguur duidelijk minder mensen gestemd dan op hetzelfde tijdstip bij de verkiezingen in 2002.

In Noordrijn-Westfalen daarentegen is de animo om te gaan stemmen opvallend hoog. Rond 12.00 uur had al 40 procent van de stemgerechtigden zijn of haar stem uitgebracht. In Düsseldorf, de hoofdstad van de deelstaat, lag dat aantal zelfs tegen 50 procent. Ook in de deelstaten Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Rijnland-Palts lijkt het interesse om te gaan stemmen hoger dan drie jaar geleden.

Ondertussen doen de partijen er via oproepen, redes en tv-optredens tot het laatste moment alles aan om stemmen te winnen. Volgens de laatste opiniepeilingen bleken afgelopen week nog zeker tien miljoen kiezers te twijfelen op wie ze hun stem moesten uitbrengen.

De uitkomst van de verkiezingen belooft zeer spannend te worden. Terwijl de kleine partijen Bündnis 90/Die Grünen en vooral de liberale FDP het waarschijnlijk beter zullen doen dan uit de laatste peilingen bleek, strijden de christen-democraten van CDU/CSU en de SPD om de verkiezingswinst – en dus om de voortzetting van rood-groen of een regeringswisseling.

In ons verkiezingsdossier kunt u de hele avond op de hoogte blijven van het laatste verkiezingsnieuws, inclusief uitslagen en reacties van politici en experts.

Spiegel Online
Hohe Wahlbeteiligung zeichnet sich ab

FAZ.NET
In Bayern schleppend, rege in NRW

Süddeutsche.de
Kein eindeutiger Trend

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger