Uitslag verkiezingen niet te voorspellen

Achtergrond - 14 september 2006

(22 september 2002) Vanochtend om 08.00 uur zijn in de Bondsrepubliek de stemlokalen opengegaan voor de vijftiende Bondsdagverkiezingen sinds 1949. Tot 18.00 uur vanavond kunnen de 61,2 miljoen stemgerechtigde Duitsers naar de kieshokjes gaan. Direct na het sluiten van de stembussen kunt U de eerste prognoses lezen op het Duitslandweb. De verkiezingen behoren tot de spannendste in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.

Volgens de laatste peilingen, die al van een paar dagen geleden dateren, en bovendien een foutenmarge van een paar procent hanteren, zou de SPD op 37 tot 40 procent van de stemmen kunnen rekenen en de CDU/CSU op 36 tot 38 procent. De FDP ligt tussen 7,5 en 9,5 procent en Bündnis 90/Die Grünen tussen 6,5 en 8 procent. De PDS zou de kiesdrempel van 5 procent niet halen en moet vandaag dus in minimaal drie kiesdistricten de absolute meerderheid behalen om in het parlement te blijven.

De huidige regering van SPD en Bündnis 90/Die Grünen ligt in de peilingen een fractie voor op het verbond van CDU/CSU en FDP, maar de kans is aanwezig dat geen van beide coalities een meerderheid behaalt. In dat geval behoort een samenwerking tussen SPD en FDP (die waarschijnlijk groter wordt dan de Grünen), alsmede een grote coalitie van SPD en CDU/CSU tot de mogelijkheden.

De coalitievorming zal voor een groot deel worden bepaald door het aantal stemmen dat de PDS vandaag in de wacht sleept. Indien de partij in de Bondsdag blijft, is de kans klein dat rood-groen of zwart-geel een meerderheid behaalt en moet er naar alternatieven worden gezocht. Keert de PDS echter niet terug in het parlement, dan worden alle stemmen verdeeld over de vier andere partijen en is het praktisch onvermijdelijk dat rood-groen of zwart-geel over een meerderheid beschikt. De vraag is of de PDS vandaag in minimaal drie kiesdistricten de absolute meerderheid behaalt, een voorwaarde voor toetreding tot de Bondsdag wanneer een partij de kiesdrempel van vijf procent niet haalt.

In de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern vinden vandaag behalve Bondsdagverkiezingen tevens verkiezingen plaats voor de Landesregierung. Volgens de peilingen is de kans groot dat de rood-rode samenwerking van SPD en PDS, die de deelstaat sinds 1998 regeert, haar meerderheid behoudt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Foto-Finish zwischen Schröder und Stoiber
Schlagabtausch bis zur letzten Minute - Debatten über Däubler und Möllemann

Der Spiegel
Letzte Umfragen sehen Union und SPD gleichauf

Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en volgt als stagiair bij het Duitslandweb de Bondsdagverkiezingen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger