Arbeidsmarkt profiteert niet van groei economie
Nieuws

Achtergrond - 7 juli 2004

(7 juli 2004) Enkele grote Duitse onderzoeksbureaus hebben hun prognoses voor de economische groei in de Bondsrepubliek naar boven bijgesteld. De 4,4 miljoen werklozen profiteren hier nog niet van.

Er gloort hoop voor de Duitse economie. Twee gerenommeerde onderzoeksbureaus, het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) en het Institut für Weltwirtschaft (IfW) voorspellen een groei van het bruto binnenlands product (BBP) van 1,8 procent voor het lopende jaar. Voor 2005 kan Duitsland volgens de onderzoekers rekenen op 2,1 procent. In vergelijking met eerdere prognoses betekenen de jongste voorspellingen een toename van het groeicijfer met 0,5 procent. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kwam met gelijksoortige prognoses. Volgens het fonds zal het Duitse BBP dit jaar met 1,9 procent groeien en volgend jaar met 2 procent.

Minder positief zijn de berichten over het aantrekken van de werkgelegenheid. De werkloosheidscijfers hebben zich gestabiliseerd op ruim 10 procent of 4,37 miljoen mensen, rekening houdend met seizoensinvloeden. Voor dit jaar verwachten zowel DIW als IfW geen significante daling van dit aantal. Het beeld wordt van overheidszijde bevestigd. "De conjuncturele opleving in de economie heeft de arbeidsmarkt nog niet bereikt", zei de voorzitter van de Bundesanstalt für Anstalt, Frank Jürgen Weisse gisteren. Minister van Economie Wolfgang Clement verwacht pas in 2005 een daling van het aantal werklozen.

Bedrijven wachten de groei in omzet- en winstcijfers af alvorens nieuw personeel in dienst te nemen. Hierdoor volgt een daling van de werkloosheid niet direct op een toename van het BBP. Volgens economen is voor een structurele daling van de werkloosheid een aanhoudende economische groei van minimaal 2 procent vereist. Wat dat betreft zit Duitsland na drie magere jaren dus weer op de juiste weg. Belangrijk is wel dat de investeringen aantrekken en de Duitse consument weer vertrouwen krijgt in de economie. Want meer bestedingen door consumenten en bedrijven zijn de voorwaarden voor een duurzame economische groei.

Berliner Zeitung
Aufschwung ja, aber nicht am Arbeitsmarkt
Erwerbsarbeitslosigkeit geht leicht zurück

Financial Times Deutschland
Aufschwung verpufft am Arbeitsmarkt

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Konjunktur zu schwach für Arbeitsmarkt
Wirtschaft im Euro-Raum ist robuster als deutsche Ökonomie

Süddeutsche Zeitung
Forscher heben Prognosen überraschend an

Die Welt
Keine Erholung am Arbeitsmarkt
Der Konjunktur-Optimismus wächst

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger