Veel aandacht Duitse media voor Mohammed B.
Nieuws

Achtergrond - 27 juli 2005

(27 juli 2005) Het nieuws over de veroordeling van Mohammed B., de moordenaar van regisseur Theo van Gogh, haalde in Duitsland alle voorpagina's. De veroordeling tot levenslang was ook voor de Duitse pers niet verrassend. Toonaangevende kranten gingen dieper in op de staat van shock, waarin Nederland volgens hen verkeert.

Vrijwel direct nadat het nieuws bekend was geworden, stond het bovenaan op alle internetsites van Duitse nieuwsmedia te lezen: Mohammed B., wiens achternaam in Duitsland overigens wel wordt uitgeschreven, zal de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen.

Als het proces tegen Mohammed B. iets duidelijk heeft gemaakt, aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung, is het dat met iemand als B. niet valt te onderhandelen. "En dus moeten de geteisterde Nederlanders, wier tolerante rechtsstaat door de moord behoorlijk in crisis is geraakt, voortaan met deze welgemoede gevangene leven, die zegt dat hij zich in zijn cel 'volkomen vrij' voelt en de aardse rechter sowieso niet erkent." Dat de rechtbank hem zijn passief en actief stemrecht niet heeft ontnomen, verbaast de krant. "Hopelijk hebben de rechters zich daarin niet vergist, anders kan de moordenaar van Van Gogh en scherprechter van de vrijheid van meningsuiting, die de komende decennia uitvoerig de tijd heeft voor het lezen van de Koran en voor gebed, ooit nog eens als moslimvertegenwoordiger de Nederlandse politiek in gaan."

Volgens opnieweekblad Die Zeit heeft Mohammed B. een shock veroorzaakt, die Nederland op zijn grondvesten doet schudden. Volgens de krant zijn Nederlanders door hun geschiedenis, waarin verschillende groepen mensen naast elkaar moesten leven, tolerant geworden en hebben geleerd "dat er geen absolute waarheden kunnen gelden." Daarom geldt in Nederland dat alles geoorloofd is zolang het de buren niet schaadt. "Problemen worden net zo lang bediscussieerd tot ze opgelost of in de loop van de tijd verdwenen zijn."

Maar het geweld van B. en zijn aanhangers is er niet op gericht een "eigen nis of identiteit te vinden", aldus Die Zeit, maar "rammelt aan de grondvesten van het land". Dat raakt de kern van de Nederlandse identiteit. Bovendien heeft Nederland, aldus Die Zeit, in tegenstelling tot zijn buurlanden, geen ervaring met terrorisme. Daarom zit de shock diep. "De moord op Van Gogh heeft de Nederlandse rechtsstaat een zware slag toegebracht", citeert de krant de Nederlandse officier van justitie. "Nederland zal zijn begrip van tolerantie en vrijheid opnieuw moeten definiëren."

FAZ.NET
Lebenslang für Mörder von Theo van Gogh

Die Zeit
Im Schockzustand

Der Spiegel
Van-Gogh-Mörder muss lebenslang in Haft

Süddeutsche Zeitung
Lebenslang für van-Gogh-Mörder

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger