Duitse media zeer geïrriteerd over prins Harry
Nieuws

Achtergrond - 14 januari 2005

(14 januari 2005) De Duitse media zijn boos op de Engelse prins Harry. De jongste zoon van troonopvolger Charles verscheen op een verkleedfeestje in een nazi-kostuum en droeg een band met het hakenkruis. In Engeland was men geschokt, maar in Duitsland reageert de pers ook geïrriteerd: "Het is duidelijk dat de Engelsen de oorlog grondiger zijn vergeten dan wij", aldus weekblad Der Spiegel.

Het verkleedfeestje afgelopen zaterdag had als thema 'colonials and natives'. Harry's oudere broer William was verkleed als een kruising tussen een tijger en een kat, maar Harry, altijd goed voor een schandaal, verscheen in het kaki-hemd van het Duitse korps van generaal Rommel in Afrika, met een band met hakenruis om zijn bovenarm. Dat klopt natuurlijk al niet, schrijft dagblad Die Welt, want "Rommel en zijn woestijnvossen" waren in Afrika beslist niet in zo'n opvallend hakenkruiskostuum te zien. En bovendien, zo gaat Die Welt verder, wat heeft een hakenkruis te zoeken op een feest met als thema de Britse koloniale periode? "Dit is een schandaal, en geen domheid van een onnadenkende prins, die nou niet bepaald als intellectueel zwaargewicht geldt."

Het is niet het eerste schandaal van Harry. Hij was al eerder gefotografeerd terwijl hij een fotograaf in elkaar sloeg, maar dat willen de meeste mensen hem nog wel vergeven, gezien het feit dat zijn moeder, prinses Diana, in 1997 omkwam bij een auto-ongeluk terwijl zij achtervolgd werd door paparazzi. Ook het feit dat hij jointjes rookte werd niet erg gewaardeerd, maar was ook niet onoverkomelijk. Charles stuurde hem een dag naar een afkickkliniek om hem te laten zien wat drugs teweeg kunnen brengen en daarmee leek de zaak afgehandeld. Een afkijkschandaal tijdens zijn eindexamen op de eliteschool Eton kon nooit worden bewezen.

Maar deze verkleedpartij lijkt ernstiger gevolgen te hebben. Een voormalig staatsecretaris van Defensie in Engeland liet weten Harry niet geschikt te vinden voor Sandhurst, de militaire academie waar hij in mei heen wil. Vertegewoordigers van joodse organisaties veroordeelden het gedrag van de prins: "Het getuigt van een slechte smaak, vooral vlak voor de holocaust-herdenking, waar de koninklijke familie een vooraanstaande rol in speelt." Deze herdenking vindt plaatsop 27 janauri, waar koningin Elizabeth onder andere overlevenden van de jodenvervolging zal ontvangen. Dit jaar, zestig jaar na het eind van de oorlog, zullen nog veel meer herdenkingen volgen.

Harry heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Hij zei niemand te hebben willen beledigen of kwetsen. Maar, vindt Der Spiegel, Harry is niet het probleem, maar dat wat hij vertegenwoordigt: "Meer dan de helft van alle Britse jongeren heeft volgens recente opiniepeilingen geen idee waarvoor Auschwitz staat." Om daar geïrriteerd aan toe te voegen: "De Duitser was voor de Britten altijd beschikbaar als nazikarikatuur", die naar believen tevoorschijn kon worden gehaald om erop af te geven. Die Welt komt met dezelfde cijfers en is verbaasd: "Het is verbluffend dat al die jongeren niet weten wat Auschwitz is, want iedereen weet toch dat in het geschiedenisonderwijs aan de hogere scholen in Engeland naast Stalins Sovjetrijk vrijwel uitsluitend Hitler en steeds maar weer Hitler wordt behandeld." Hoe kan het dan, vraagt Die Welt zich af, dat bij al deze onkunde, wel alles wat met de nazi's te maken heeft, is blijven hangen en bij de onmogelijkste gelegenheden tevoorschijn wordt gehaald?

Charles zou overigens woendend zijn en allebei zijn zoons intussen verplicht hebben een bezoek aan Auschwitz te brengen om meer over de holocaust te leren.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Charles verordnet Harry Besuch in Auschwitz

Süddeutsche Zeitung
Ein Prinz fällt auf

Der Spiegel
Cool ins Vergessen

Die Welt
Mit Hakenkreuz zur Party: Prinz Harry macht Skandal

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger