Angst voor extremisitsch geweld in Duitsland

Achtergrond - 15 november 2004

(15 november 2004) Na de moord op Theo van Gogh en de daaropvolgende brandstichtingen in Nederland, vraagt men zich in Duitsland af, of extremistisch geweld ook daar mogelijk is. Geheime diensten en politici waarschuwen voor islamitische terreur in Duitsland en spanningen tussen allochtonen en autochtonen. Zij debatteren over eventuele maatregelen.

“Holland is überall”, zo formuleerde een expert van de SPD op het gebied van Binnenlandse Zaken het. De minister van Binnenlandse Zaken in Beieren Günter Beckstein (CSU) waarschuwde dat escalaties als in Nederland ook in Duitsland mogelijk zijn. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) zei in een interview met de televisiezender ZDF dat ook hij wel degelijk gevaar ziet voor Duitsland. “De gebeurtenissen in Holland baren ons zorgen”, aldus Schily. “Ik heb altijd gezegd: geen paniek, we moeten waakzaam zijn.” Schily roept vredelievende moslims in Duitsland op, deel te nemen aan de strijd tegen fanatisme, extremisme en terrorisme. Tegen mensen die zich niet aan de Duitse wet en rechtsorde houden, moet harder worden opgetreden, vindt de minister. “Mensen die haat prediken, hebben bij ons niets te zoeken.” Ook wil Schily dat godsdienstonderwijs, dus ook islamonderwijs, voortaan in de Duitse taal wordt gegeven. “Dat is alleen al nodig om toezicht op het onderwijs te kunnen houden.”

Beckstein zei in de Bild am Sonntag dat de illusie van de multiculturele samenleving in Nederland aan diggelen is. In Duitsland moet de integratie van buitenlanders veel strenger worden doorgevoerd. “In Duitsland levende allochtonen moeten onze taal leren en onze Leitkultur erkennen”, aldus Beckstein. Enkele jaren geleden nog leidde het gebruik van het begrip deutsche Leitkultur tot heftige discussies en verontwaardiging in Duitsland.

De verschillende Duitse geheime diensten gaan er vanuit dat er in Duitsland ongeveer 31 duizend islamitische extremisten zijn, die bereid zouden zijn geweld te gebruiken. Verschillende medewerkers hebben laten weten bang te zijn dat de gebeurtenissen in Nederland voor extremisten in Duitsland aanleiding kunnen zijn om ook in Duitsland toe te slaan. “Maar we weten niet waar en hoe we die extremisten te pakken kunnen krijgen”, aldus een medewerker van één van de geheime diensten. Ook in Duitsland is de samenwerking tussen verschillende instanties op het gebied van veiligheid een probleem. De bedoeling is dat er in december in Berlijn een centraal analysecentrum komt, waarin medewerkers van verschillende diensten samenwerken. “Een geweldige vooruitgang voor een betere bestrijding van de islamitische terreur”, aldus de directeur van het Bundeskriminalamt Jörg Ziercke. Ook Schily is een groot voorstander van deze nieuwe centrale samenwerking.

ZDF Heute
"Gefahr durchaus auch bei uns"

Die Welt
Politiker warnen vor Konflikten mit Muslimen

Der Spiegel
Geheimdienste warnen vor Islamisten-Terror in Deutschland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger