Duitslandweb logo Duitslandweb

DDR-verwerking in boeken
Leestips voor 9 november

Achtergrond - 8 november 2012

Vrijdag 9 november gedenkt Duitsland de val van de Berlijnse Muur 23 jaar geleden. Duitslandweb grijpt de gelegenheid aan om recent verschenen -hoofdzakelijk Nederlandstalige- boeken met het thema 'DDR en daarna'  op een rij te zetten.

DDR-verwerking in boeken
© Van Gennep Amsterdam

‘De gedeelde hemel’ van Christa Wolf

Van Gennep Amsterdam, 2012

De klassieker Der geteilte Himmel van de Oost-Duitse schrijfster Christa Wolf stamt uit 1963 en werd in de DDR herhaaldelijk verboden. Deze zomer verscheen een Nederlandse vertaling. De relatie van hoofdpersoon Rita met Manfred komt onder druk te staan door verschillende visies op het Oost-Duitse bewind. Recensie Vrij Nederland.

‘In tijden van afnemend licht’ van Eugen Ruge

Uitgeverij De Geus, 2012

In Zeiten des Abnehmenden Lichts van Eugen Ruge won vorig jaar de prestigieuze Deutscher Buchpreis en is deze zomer in Nederlandse vertaling verschenen. De debuutroman gaat over vier generaties Duitsers en geeft een beeld van het leven in de DDR.Recensie  Atheneum Boekhandel.

 

‘De dag waarop de DDR mijn moeder meenam’ van Katrin Behr

Artemis & Co, 2012 

In dit autobiografische boek omschrijft Katrin Behr de dramatische gevolgen van de gevangenschap van haar moeder in de DDR. Behr wordt van haar familie gescheiden en ontmoet pas na de Wende haar moeder weer. De kloof tussen moeder en dochter lijkt onoverbrugbaar geworden.

 

‘Het paradijs, opgroeien na de val van de muur’ van Andrea Hunniger

Atlas Contact, 2012

Andrea Hunniger is vijf jaar als de Berlijnse Muur valt. Ze groeit op in Oost-Duitsland. Haar ouders zwijgen over de DDR terwijl zij steeds nieuwsgieriger wordt. Haar boek is een portret van de generatie die de DDR alleen uit de herinneringen van ouders kent. Het verscheen deze zomer in het Nederlands. Filmpje: Andrea Hunniger leest voor uit haar boek (Duits).

‘Dritte Generation Ost’ van Michael Hacker, Stephanie Maiwald e.a.

Christoph Links Verlag, 2012

 Dit boek is geschreven door 33 auteurs, geboren tussen 1975 en 1985, die in Oost-Duitsland opgroeiden. Ze schrijven over hun herkomst, verleden en toekomst. Bekijk hier een filmpje over het boek. 26 november is in Rotterdam een thema-avond van deze 'Dritte Generation Ost'.

 

‘Oost-Berlijns Dagboek’ van Egbert Jacobs

Gibbon Uitgeefagentschap, 2011

Egbert Jacobs was ambassadeur in Oost-Berlijn tijdens de val van de Berlijnse Muur. Hij was de laatste Nederlandse ambassadeur in Oost-Berlijn en hield tussen maart 1989 en oktober 1990 dit dagboek bij. Vandaag, 8 november, spreekt hij op een culturele avond in Berlijn over zijn ervaringen.

 

‘Quadriga. Een eindspel’ van F. Springer

Querido, 2010

De schrijver F. Springer was onder zijn echte naam Carel Jan Schneider van 1985 tot 1989 de Nederlandse ambassadeur in Oost-Berlijn. De roman ‘Quadriga’ speelt zich af in de DDR. Een Nederlandse journalist gaat op zoek naar zijn verloren Oost-Duitse geliefde.

 

Aanvullingen? Reageer!

Reacties

Rafael - 22 november 2016 03:43

Joehoe! Maxim Leo - Haltet euer Herz bereit. Bitte meine Herren!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'DDR':

'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR

'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR

Harrie Lemmens werkte in de jaren 80 als vertaler in de DDR. Hij gebruikte zijn dagboeken van toen voor zijn boek.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer

Nieuwe ronde in debat over DDR

Nieuwe ronde in debat over DDR

Historicus Katja Hoyer schreef een boek over de DDR. Het wordt tijd dat de DDR en Oost-Duitsland niet meer als ‘afwijking’ van de West-Duitse norm worden gezien, vindt ze.


Lees meer

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

Musical maakt het leven met de Berlijnse Muur invoelbaar.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger