‘Homokerstmarkt laat hetero’s zien dat wij er zijn’
Keulen profileert zich met nieuwe homokerstmarkt
Achtergrond - 5 december 2012
Keulen heeft dit jaar voor het eerst een homokerstmarkt. De stad profileert zich al zo’n tien jaar als homostad van Duitsland. Fleur de Weerd bezocht de markt voor Duitslandweb. Niet iedereen is enthousiast. "Met kerst heb ik geen zin in dat exorbitante homogedoe."
"Kijk, onder zijn buikspieren zitten de chocolaatjes." Een meisje staat met haar moeder bij een roze glitterkraam met een adventskalender in haar handen. "Leuk", grinnikt ze tegen de verkoopster. "Mijn vriend vindt het vast fijn iedere dag halfnaakte bouwvakkers aan te raken, doet u mij die maar."
Nee dit is niet de erotiekbeurs. We zijn in de zogenoemde Bermuda-Dreieck, de homowijk tussen de Schaafenstraße en de Pilgrimstraße in Keulen. In deze homowijk vindt dit jaar voor het eerst een homokerstmarkt plaats. Terwijl vijfhonderd meter verder de Nederlandse toeristen een half uur in de rij staan voor een Bratwurst is het hier op zaterdagavond vrij rustig. Een groepje mannen drinkt wat onwennig een eierpunch naast een leeg podium. ‘20u sexy show’ staat op een bordje geschreven.
Meest homovriendelijke stad
De Beierse stad München heeft al sinds 2005 een 'roze kerstmarkt', dus kon zelfverklaarde homostad Keulen niet achterblijven. Keulen profileert zich al zo'n tien jaar als de homostad van Duitsland. Percentueel wonen er meer lesbisch, homo-, bi-, en transseksuelen dan in Berlijn, claimt de gemeente. Maar deze markt is niet georganiseerd door de gemeente. Noch door homo-organisaties. “Er zit een evenementenbureau achter”, vertelt Markus Danuser, organisator van de Keulse gaypride, en zijdelings betrokken bij het programma. “Keulen is een bekende homostad dus valt er geld mee te verdienen”, legt hij uit.
Zelf heeft hij andere redenen om mee te doen. “We willen de hetero's in Keulen laten zien dat wij er ook zijn. Waar beter dan op het terrein van Sparkasse, de grootste bank van Duitsland?” Hij wijst naar een pleintje met pinautomaten. “Hier komen dagelijks honderden mensen langs.” En wanneer beter dan met kerst? "Precies. Er zijn hier nu toeristen uit heel Europa. Het is dus het moment om te laten zien dat we de meest homovriendelijke stad van Duitsland zijn."
Exorbitant
Plotseling klinkt er rumoer. Er wandelt een travestiet in een gouden pakje het podium op. Omdat het vandaag wereldaidsdag is, heeft ze een lus van neonlichten omgehangen in de vorm van het stop-aids now lintje. Uit de boxen klinkt zangeres Rihanna en de vrouw begint beweeglijk het nummer te playbacken. Maar hoe groots haar gebaren ook zijn, het publiek staat stil.
Behalve Mareta Bach (50). Zij staat vooraan bij het podium in een groepje vrouwen uitbundig te dansen. Voor zover dat gaat, want ze heeft haar schoothondje Der Prinz in haar armen. “Wat een feest. Het past helemaal bij Keulen. Hier heeft iedereen wel een homovriend, daar durf ik op te wedden. Dus iedereen wil hierbij zijn."
Horst (41) en Hansi (53) denken daar anders over. Ze kijken in hun lege glühweinmokken en overwegen of ze al verder gaan naar de volgende markt. “Nee schrijf mijn achternaam maar niet op, je weet nooit. Best leuke markt hoor. Ook goed uitgevoerd met de kraampjes enzo”, zegt Horst. Hij wijst naar een stand waar fetish-ondergoed verkocht wordt. De twee wonen in de buurt van Keulen in een dorpje en komen hier vaak, vertelt Hansi. "Het is een tolerante stad. Maar vandaag kwam ik eigenlijk voor kitscherige kerstmarkten, niet voor de gaypride. Met kerst heb ik geen zin in dat exorbitante homogedoe."
Christelijk feest
Zo denken meer Duitsers erover. Dit weekend haalde de kerstmarkt de landelijke televisie. Bij talkshow ‘Hart aber fair’ vroegen critici zich af of het wel zo nodig is overal een homovariant van te maken. "Om dan vooral bij kerst, een uitgesproken christelijk feest, zoiets te doen vind ik provocatief", aldus een journaliste in het programma. Ze had het publiek op haar hand.
Gaypride-organisator Danuser is het niet met haar eens. "Je hebt altijd extremen nodig om iets duidelijk te maken. Daarmee maak je mensen nieuwsgierig en lok je ze hierheen. Als ze dan hier rondlopen zien ze dat de meeste homo's en lesbo's er heel gewoon uitzien."
Volgens Hansi weet iedereen in Keulen dat wel. "Dit is al sinds de jaren negentig de meest tolerante stad van Duitsland. Het is heus niemand ontgaan dat homo's ook mensen zijn." Achter hem op het podium wordt nu een nummer van zangeres Cher uitgevoerd. Hansi trekt zijn wenkbrauwen op en wenkt Horst. "Kom we gaan naar de Neumarkt. Naar een vaas kijken voor je zus."
Fleur de Weerd is freelance journalist, historicus en Oost-Europa deskundige
Reacties
Geen reacties aanwezig