SPD wil minimumloon veiligstellen
Nieuws

Achtergrond - 13 april 2005

(13 april 2005) De Duitse regeringspartij SPD zegt een “grote oplossing” na te willen streven om voor alle werknemers in Duitsland een minimumloon veilig te stellen. Daarmee staat de partij aan de kant van de minister-president van Beieren, Edmund Stoiber (CSU). Die blies afgelopen week de discussie over de wenselijkheid van een wettelijk minimumloon nieuw leven in, toen hij zijn bezorgdheid uitte over de toestroom van goedkope arbeidskrachten uit de nieuwe EU-lidstaten.

Duitsland kent op dit moment geen wettelijk minimumloon. Wel bestaat voor de bouwbranche de zogenaamde uitzendwet, die bepaalt dat buitenlandse bouwfirma’s niet tegen dumpprijzen in Duitsland aan het werk mogen gaan en zo Duitse firma’s wegconcurreren. Bondskanselier Schröder (SPD) kondigt nu aan te willen laten onderzoeken of de uitzendwet ook “behoedzaam op andere branches” toegepast kan worden. In Schröders woorden is het ontoelaatbaar, dat buitenlanders “voor een paar duiten” werken en daarmee gezonde Duitse bedrijven kapot maken.

Secretaris-generaal van de SPD, Klaus Uwe Benneter, noemde het debat weliswaar “noch bij ons, noch bij de vakbonden afgesloten”, maar ziet nauwelijks mogelijkheden “om voor heel Duitsland één huisnummer in te voeren”. De Thüringer SPD-voorzitter Christoph Matschie heeft die daarentegen al paraat. Hij pleitte voor een wettelijk minimumloon van 6 tot 8 euro.

Het bedrijfsleven is fel tegen een wettelijk geregeld minimumloon. Daarmee zouden de arbeidskosten sterk stijgen en zou een verlies van arbeidsplaatsen onontkoombaar zijn. Guido Westerwelle, voorzitter van de liberale FDP, bekritiseert Stoibers voorstel zelfs onomwonden: “Ik maak me zorgen om die lichtmatrozen van de CSU, die bij het thema minimumloon tegen elke economische logica in en ten nadele van Duitse arbeidsplaatsen geen duidelijke koers kunnen houden”, zei hij tegen de krant Münchner Merkur.

Der Spiegel
Schröder will nicht für "ein paar Kröten" arbeiten lassen

Die Welt
SPD strebt "große Lösung" bei Mindestlöhnen an

Faz.net
Viele Industrienationen setzen auf Mindestlöhne

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger