Kohl en Kinkel wisten al van visa-affaire
Nieuws

Achtergrond - 14 april 2005

(14 april 2005) Volgens informatie van de Duitse kranten Financial Times Deutschland en het Handelsblatt waren oud-bondskanselier Helmut Kohl (CDU) en zijn minister van Buitenlandse Zaken Klaus Kinkel (FDP) al op de hoogte van de problemen met de verlening van visa in Oost-Europese landen. De CDU verwijt de rood-groene regering momenteel de regels voor visa niet streng genoeg te hebben nageleefd.

Centraal in de visa-affaire staat het verwijt van CDU en CSU dat de zogenoemde Volmer-verordening uit het jaar 2000 ertoe leidde dat smokkelaars, prostituees en vrouwenhandelaren uit Oost-Europese landen en met name uit de Oekraïne veel te gemakkelijk aan een visum voor Duitsland kwamen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken besloot destijds met genoemde verordening dat ambtenaren bij het verstrekken van visa ruimhartig dienden te handelen volgens het principe "in dubio pro libertate" - in twijfelgevallen wel een visum verstrekken.

Naar nu blijkt, heeft de minister van Binnenlandse Zaken Manfred Kanther (CDU) zijn collega Kinkel al in september 1994 gewaarschuwd voor mensensmokkelaars die door het misleiden van Duitse vertegenwoordigingen in Oost-Europa makkelijk aan visa kwamen. Kanther wilde dat de visaregels strenger zouden worden toegepast. Kinkel reageerde terughoudend op de waarschuwing van zijn collega. Het devies was: zoveel vrijheid van reizen als mogelijk, zoveel controle als nodig, zo schreef Kinkel terug. En als Kanther meer controle wilde, moest hij bij de opstelling van de volgende begroting maar voor meer geld zorgen, voegde de minister van Buitenlandse Zaken daaraan toe.

Volgens het Handelsblatt wist Helmut Kohl nog eerder van de problemen rond de visa-verstrekking. Het afdelingshoofd van het Kanzleramt, Joachim Bitterlich, zou Kohl al in november 1993 hebben laten weten dat het strenge visabeleid tot lange wachttijden leidde, waarvan criminele bendes misbruik maakten. Door personeelsgebrek werden de regels minder strikt gevolgd dan voorgeschreven, zo bleek uit een document van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit dezelfde maand.

Kanther en Kinkel wilden in de pers niet reageren op dit nieuws. Zij zullen wel voor de onderzoekscommissie moeten verschijnen. Vandaag ondervraagt de commissie vier experts van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De commissie wil onderzoeken hoe het ministerie van Buitenlandse Zaken tot het omstreden beleid is gekomen, waardoor tussen 2000 en 2002 veel misbruik van de visaverstrekking is gemaakt. Minister Joschka Fischer (Die Grünen) zal op 25 april voor de commissie verschijnen. Dat zal, net als de ondervraging van andere getuigen, live op televisie worden uitgezonden, een unicum in de Duitse parlemantaire geschiedenis.

Der Spiegel
Hohe Zahl von Missbrauchsfällen bereits unter Kinkel

Süddeutsche Zeitung
Massive Visa-Probleme bereits unter Kohl-Regierung

Financial Times Deutschland
Schon bei Kinkel galt Vorfahrt für Reisefreiheit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger