Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland geeft tijdelijke visa aan slachtoffers aardbeving

Kort nieuws - 13 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering gaat aan slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië die Duitse familie hebben tijdelijke visa verstrekken. Hiermee kunnen de getroffenen maximaal drie maanden bij familieleden in Duitsland verblijven. Dat maakten minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) en minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) zaterdag bekend.

Door de aardbevingen zijn veel mensen in Turkije en Syrië hun paspoort kwijtgeraakt. Daarbij is het voor de slachtoffers in Turkije moeilijk om een visum voor een reis naar Duitsland aan te vragen, omdat het bureau voor visumaanvragen in het epicentrum van de aardbeving ligt. Bovendien is in Syrië de Duitse ambassade al lange tijd gesloten. Daarom moet de procedure voor het aanvragen van een visum in Duitsland snel en "onbureaucratisch" verlopen, aldus de betrokken Duitse ministeries in een verklaring.

Minister Faeser benadrukte dat de regeling bedoeld is voor mensen die dringend hulp nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze door de aardbevingen dakloos zijn geworden. Met het tijdelijke visum wil Duitsland burgers met Turkse familie de gelegenheid geven deze familieleden onderdak en medische hulp te bieden, liet minister Baerbock op Twitter weten.

Talrijke Duits-Turkse hulporganisaties hadden afgelopen week de Duitse regering opgeroepen een regeling te treffen waarmee Turkse Duitsers zo snel mogelijk familieleden uit het getroffen gebied in Turkije en Syrië kunnen opvangen. In Duitsland leven circa 2,9 miljoen mensen met een Turkse achtergrond, ruim 900.000 mensen hebben Syrische roots. Lees meer bij taz.de en Deutschlandfunk

Reacties

Majoor - 17 februari 2023 12:34

Hoeveel geld heeft Duitsland voor de aardbeving in Syrië en Turkije?
Nederland heeft 5x meer gegeven als België…..

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger