Positieve reacties in Duitsland na val Assad-regime
Kort nieuws - 9 december 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) en minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) reageren positief op de val van het regime van de dictator Bashar al-Assad in Syrië.
Scholz bestempelde het einde van de dictatuur als ‘goed nieuws’. De bondskanselier voegde daaraan toe dat Assad "zijn eigen volk op brutale wijze onderdrukt heeft, ontelbare doden op zijn geweten heeft en veel mensen op de vlucht heeft gedreven". Scholz sprak zich daarnaast ervoor uit dat alle geloofsgemeenschappen en minderheden in het land beschermd moeten worden.
Annalena Baerbock sprak van ‘een eerste grote verademing’ voor miljoenen Syriërs. Maar stelde ook dat het land niet meteen in de handen van ‘andere radicalen mag vallen, ongeacht welke overtuiging zij hebben’. De minister stelt dat een omvattende bescherming van etnische minderheden nu nodig is en een inclusief politiek proces, dat voor gelijkheid tussen de groepen zorgt.
In verschillende Duitse steden gingen Syrische vluchtelingen de straat op om de val van het regime te vieren. Volgens het Duitse statistiekbureau wonen er rond de 712.000 Syrische vluchtelingen in Duitsland. De Duitse immigratiedienst neemt, net als de Nederlandse, tijdelijk geen besluiten over asielverzoeken van Syriërs.
In 2011 braken protesten uit tegen het Assad-regime. Toen Assad weigerde af te treden brak er een burgeroorlog uit waarbij bijna een half miljoen doden vielen. Lees meer bij ZDF-heute
Lees meer over 'Maatschappij':
Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag
Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.
Veilige haven voor migranten in neonazi-bolwerk
Chemnitz heeft een grote neonazi-scene. Alina zette er - samen met anderen - een buurthuis op voor inwoners met migratie-achtergrond.
Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?
Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?
Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?
Er is geen eiland waarop Duitsers liever vakantie vieren dan op Mallorca. We zochten uit hoe dat is ontstaan.
Reacties
Geen reacties aanwezig