Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock: Inval in Oekraïne kan gevolgen hebben voor Nordstream 2

Kort nieuws - 13 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, heeft zondag gezinspeeld op mogelijke consequenties voor de gaspijplijn Nordstream 2 als de situatie tussen Rusland en Oekraïne escaleert.

Volgens Baerbock heeft de vorige regering met de Amerikaanse regering besproken dat in geval van verdere escalatie, de nieuwe gasleiding tussen Rusland en Duitsland niet zomaar in gebruik kan worden genomen.

Baerbock en haar partij de Groenen zijn uitgesproken tegenstander van het Nordstream-project. Coalitiegenoot SPD is voor de pijpleiding en wil die in gebruik laten nemen, maar ook kanselier Scholz (SPD) heeft dit weekeinde tijdens een bezoek aan Polen desgevraagd laten weten dat een Russische inval in Oekraïne de openstelling van Nordstream 2 in gevaar brengt.

De Bundesnetzagentur heeft in november bekendgemaakt dat de certificering is opgeschort. Volgens het federale agentschap moet de beheerder in een rechtsvorm volgens het Duitse recht zijn georganiseerd. De Zwitserse Nordstream AG heeft volgens de Bundesnetzagentur laten weten nu een Duitse dochteronderneming op te richten, die eigenaar en beheerder van het Duitse deel van de pijpleiding wordt.

Als de Duitse certificering rond is, moet ook de EU nog een vergunning afgeven. Baerbock heeft zondag gezegd dat de pijplijn in de huidige constructie geen vergunning kan krijgen omdat het project niet voldoet aan de voorwaarden van de Europese energiewetgeving. Lees meer bij Tagesschau en bij RND

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Mecklenburg-Voorpommeren gebruikte een milieustichting als dekmantel om Nord Stream 2 te redden.


Lees meer

Factsheet: Energie in Duitsland

Factsheet: Energie in Duitsland

Een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.


Lees meer

Duits energiedilemma

Duits energiedilemma

De Duitse energietransitie gaat pijn doen in de portemonnee, stelt Carsten Brzeski vast. 'Daar kan de regering maar beter eerlijk over zijn.'


Lees meer

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

De Duitse regering heeft maatregelen aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger