Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock: Duitsland blokkeert energie-embargo niet

Kort nieuws - 5 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) heeft maandagavond in het actualiteitenprogramma Tagesthemen gezegd dat Duitsland een embargo voor energie uit Rusland niet blokkeert.

Duitsland wil compleet stoppen met fossiele energie uit Rusland en neemt daar allerlei maatregelen voor. "Als een embargo deze oorlog zou stoppen, dan zouden we dat direct doen", aldus Baerbock. Maar zo'n directe werking heeft een embargo niet volgens Baerbock. Het op termijn definitief stoppen met import van energie uit Rusland maakt de prijs van deze oorlog voor het Russische regime steeds hoger. Dat is wat zo snel mogelijk moet gebeuren, stelde de minister. Ze sprak van een 'de-facto-embargo' dat de EU en eigenlijk de hele wereld gezamenlijk moeten volhouden.

Baerbock bracht als argument naar voren dat Europa en de wereld dit samen moeten doen. Ze wees er op dat "we niet andere landen de olie mogen wegkopen". Landen in Afrika en Azië moeten ook hun energie blijven krijgen. We mogen ons niet uit elkaar laten drijven, waarschuwde ze.

Minister van Economische Zaken Robert Habeck heeft eerder gezegd dat de strategie van Duitsland is dat een stop op importen uit Rusland niet iets tijdelijks kan zijn. Hij denkt dat Duitsland nog dit jaar met Russische olie en steenkool kan stoppen. De afhankelijkheid van Russisch gas is in de afgelopen weken al teruggebracht, maar Duitsland heeft volgens hem tot 2024 nodig om helemaal af te zien van Russisch gas. 

Dinsdag komen ministers van Buitenlandse Zaken samen in Berlijn voor een Moldavië-conferentie. Ook daar wordt gesproken over sancties en embargo's.

Het gesprek met Annalena Baerbock in Tagesthemen:

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger