Duitse ministers presenteren feministisch buitenlandbeleid
Kort nieuws - 1 maart 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe ministers Annalena Baerbock (Groenen) van Buitenlandse Zaken en Svenja Schulze (SPD) van Ontwikkelingssamenwerking hebben vandaag hun plannen voor een feministische buitenlandse politiek gepresenteerd. Daarmee moet onder meer de positie van meisjes en vrouwen in de wereld worden verbeterd.
Feministische buitenlandse politiek is hard nodig, zei Baerbock woensdag bij de presentatie van de plannen. Vrouwen en mannen zijn wereldwijd nog steeds niet gelijkwaardig en in conflictgebieden zijn vooral vrouwen kwetsbaar, aldus de minister. "Vredesonderhandelingen zijn stabieler en houden langer stand als alle mensen aan tafel zitten." Dat geldt wat haar betreft in het bijzonder voor vrouwen die de helft van de bevolking uitmaken.
De ministers willen onder meer buitenlandse projecten steunen waarin vrouwen een leidende rol hebben. Schulze sprak bijvoorbeeld over een door een vrouw geleide cacaocoöperatie in Ivoorkust, die ze onlangs bezocht. "We willen samenlevingen eerlijker maken. En dan kun je niet zonder de helft van het potentieel, namelijk vrouwen", aldus Schulze.
Baerbock heeft het plan voor de feministische buitenlandse politiek beschreven in een 80 pagina's tellend rapport. Daarvoor hebben medewerkers van haar ministerie met talloze betrokkenen gesproken, zoals medewerkers van ministeries in andere landen en met vrouwen uit het maatschappelijk middenveld. De rechten van vrouwen en meisjes moeten worden gerespecteerd en verbeterd, vrouwen moeten beter worden vertegenwoordigd in allerlei organisaties en ze moeten dezelfde toegang hebben tot onderwijs en humanitaire hulp als mannen. De bedoeling is dat het beleid voortaan op alle terreinen van de buitenlandse politiek wordt gevoerd, aldus Baerbock.
De plannen van Schulzes ministerie staan in een 40 pagina's tellend rapport. Zij wil onder meer projecten in ontwikkelingsgebieden ondersteunen waarin vrouwen gelijke rechten hebben als mannen. Bijvoorbeeld het recht om land te bezitten, wat vrouwen in veel landen niet hebben, aldus Schulze. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig