Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock bezoekt door zeespiegel bedreigde Palau

Kort nieuws - 11 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft zaterdag tijdens haar meerdaagse reis door Azië de eilandstaat Palau bezocht. Dat de kleine staten in de Stille Oceaan enorm lijden onder de klimaatverandering, noemde Baerbock "een groot onrecht".

De toekomst van Palau, bestaande uit honderden eilandjes, wordt door de stijgende zeespiegel bedreigd. De archipel stoot zelf maar weinig broeikasgassen uit. "Een groot onrecht", noemde Baerbock (Groenen) dat. Ze zei dat de grootste vervuilers ter wereld, waaronder Duitsland, hun CO2-uitstoot sneller moeten terugdringen. De internationale gemeenschap heeft te weinig naar de waarschuwingen van de eilandstaten geluisterd en te weinig hulp geboden, erkende Baerbock. "We zijn geen oceanen van elkaar verwijderd, we staan zij aan zij." In een gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken van Palau benadrukte Baerbock dat er wereldwijd snel een einde moet komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen. 

Palau was een Duitse kolonie van 1899 tot 1914. De laatste keer dat een Duitse minister van Buitenlandse Zaken naar Palau reisde, was 120 jaar geleden. Vanwege de levendige flora en fauna staat een groot deel van de archipel op de Unesco werelderfgoedlijst. Tijdens haar bezoek zag Baerbock welke gevolgen de milieu- en klimaatcrisis heeft: plastic afval in zee, natuurschade door zware stormen en huizen die door de stijgende zeespiegel dreigen te verdwijnen. 

Maandag is de laatste dag van Baerbocks zesdaagse reis door Azië en de staten in de Stille Oceaan. Vrijdag sprak ze direct na de Russische minister Lavrov op de top van ministers van Buitenlandse Zaken van de G20 op Bali (Indonesië). Lavrov verweet het Westen Russofobie en verliet na zijn toespraak de zaal. De kritiek van Baerbock, die namens de 19 andere landen Rusland opriep de oorlog te beëindigen, heeft hij niet meer gehoord.

Na haar bezoek aan Palau reisde Baerbock door naar Japan. Daar sprak ze onder meer met overlevenden van de atoomaanval op Nagasaki in 1945. Ook bracht ze haar condoleances over voor de vermoorde ex-premier Abe. Lees meer bij Tagesschau en ZDF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger