Duitse minister: Geïntegreerde Syriërs met werk mogen blijven
Kort nieuws - 6 januari 2025 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser heeft zondag via Duitse media haar beleid voor Syrische vluchtelingen voorgesteld. Nu het regime van Assad is gevallen, moet opnieuw worden beoordeeld of Syriërs in Duitsland nog wel kunnen blijven.
Faeser zei dat het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BaMF) reeds verleende asielbescherming opnieuw zal toetsen en zal intrekken als mensen de bescherming niet meer nodig hebben omdat de situatie in Syrië gestabiliseerd is. Duitsland kent naast de vluchtelingenstatus ook nog een beperktere vorm van asiel, de zogenoemde subsidiaire bescherming. Dat is een tijdelijke status voor mensen die niet veilig kunnen terugkeren, bijvoorbeeld door oorlog. Bijna eenderde van de krap 975.000 Syrische vluchtelingen in Duitsland heeft zo'n subsidiaire status, schrijft weekblad Der Spiegel.
Syriërs die werken of een opleiding volgen, de taal leren en goed geïntegreerd zijn, mogen blijven, aldus de minister. Mensen die terug willen, krijgen daarbij ondersteuning. Het programma voor vrijwillige terugkeer wordt uitgebreid kondigde Faeser aan. Wie strafbare feiten heeft gepleegd of radicale islamist is, moet zo snel mogelijk worden uitgezet, stelde de minister. De wettelijke mogelijkheden daarvoor zijn uitgebreid en zodra de situatie in Syrië het toelaat, zullen die worden benut.
Baerbock in Damascus
De ministeries van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken werken samen aan een nieuwe inschatting van de veiligheidssituatie in Syrië.
Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock bezocht de Syrische hoofdstad Damascus net na nieuwjaar, samen met haar Franse collega Jean-Noë Barrot. Ze deden dit uit naam van de Europese Unie. Beide bewindslieden bezochten ook de nieuwe machthebber in Syrië, HTS-leider al-Scharaa. Hij gaf haar geen hand, terwijl haar Franse collega wel een hand kreeg. Baerbock liet na afloop weten dat de EU geen financiële steun zal geven aan een islamistisch regime dat de mensenrechten niet respecteert. Vrouwenrechten zijn wat haar betreft een belangrijke graadmeter. Lees meer bij Der Spiegel en bij Tagesschau
Lees meer:
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig