Fischer live op tv verhoord over visa-affaire
Nieuws

Achtergrond - 25 april 2005

(26 april 2005) Joschka Fischer, de groene minister van Buitenlandse Zaken, moest gisteren voor de commissie verschijnen die de visa-affaire onderzoekt. Het vraaggesprek met Fischer werd - een unicum in de Duitse parlementaire geschiedenis - live op tv uitgezonden. Hij gaf toe fouten te hebben gemaakt, maar kon zich niet meer alles herinneren. Desalniettemin liet hij zich niet alles zeggen: "Doet u nu niet alsof de rood-groene regering een nieuwe realiteit heeft geschapen!"

De ondervraging van Fischer duurde ruim twaalf uur. Hij nam daarin de volle verantwoordelijkheid voor de manier waarop visa in Oost-Europa werden verstrekt. Het gevolg daarvan was dat, vooral in Kiev, duizenden visa onrechtmatig werden uitgegeven. In maart 2000 kwam van het ministerie van Buitenlandse Zaken een aanwijzing aan de betreffende ambassades, die inhield dat er in twijfel voor de vrijheid van reizen moest worden gekozen. Dat het vervolgens mis ging, daarvan had Fischer, zo zegt hij nu, op de hoogte moeten zijn en hij had moeten ingrijpen. "Dat ik dat niet gedaan heb is mijn fout. De verantwoordelijkheid ligt bij mij. Schrijf maar op: 'Het is de schuld van Fischer'", aldus de minister op de vraag van de commissie wie er binnen het ministerie welke fouten had gemaakt.

Fischer had weliswaar over de problemen in Kiev gehoord toen hij in 2000 een bezoek bracht aan de Oekraïne, maar hij ging er destijds van uit dat het lag aan gebrek aan personeel en middelen. Hij probeerde daarom meer personeel voor de betreffende ambassades te krijgen. Wanneer Fischer nou precies op de hoogte raakte van de omvang van de problemen en de criminele bendes die misbruik maakten van de visa-politiek, kon hij zich echter niet meer herinneren.

Fischer wees erop dat het door hem gevoerde visabeleid een voortzetting was van het beleid dat minister Klaus Kinkel (FDP) eerder in het kabinet-Kohl voerde. Dat beleid was volgens Fischer ook te rechtvaardigen. "Het was juist om de grenzen te openen. We praten hier over mensen, niet over vreemde wezens." Tot de gevolgen van het liberale beleid dat is gevoerd, hoort wat Fischer betreft ook de oranje revolutie die een aantal maanden geleden in de Oekraïne heeft plaatsgevonden. Die zou zonder de opening van de grenzen nooit mogelijk zijn geweest. "Als men problemen wil oplossen, moeten mensen de mogelijkheid hebben te reizen."

Fischer verweet de CDU en de CSU de zaak te hebben opgeblazen tot een ongekend schandaal, uit machtspolitieke overwegingen. "De uitspraak dat het land door criminelen wordt overstroomd is een pure propagandathese van de oppositie." Ook is rood-groen niet verantwoordelijk voor mensenhandel en prostitutie, aldus de minister. Hij noemde de beschuldigingen tegen hem en de voormalige staatssecretaris Ludger Volmer "infaam" en "laag".

Partij- en coalitiegnoten van Fischer reageerden positief op diens optreden. "De nobelprijs voor het beste geheugen krijgt hij misschien niet", aldus voorzitter van Die Grünen Reinhard Bütikofer, "maar Joschka heeft het heel goed gedaan. Hij was fel als het nodig was." De oppositiepartijen beoordeelden Fischers optreden heel anders. Fractievoorzitter van de CDU/CSU Wolfgang Schäuble eiste het aftreden van Fischer en ook andere oppositieleden vinden dat de fouten die Fischer heeft gemaakt te ernstig zijn om hem als minister te kunnen handhaven.

Waarschijnlijk zal Fischer nog een keer voor de commissie moeten verschijnen. Wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend. 

Süddeutsche Zeitung
"Schreiben Sie: Fischer ist Schuld"

Spiegel Online
Zwölfeinhalb Stunden im Kreuzverhör
Viel Fischer, wenig Show

ZDF Heute
Fischer mit Erinnerungslücken

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger