Hohlmeier afgetreden als minister
Nieuws

Achtergrond - 18 april 2005

(18 april 2005) De Beierse minister van Onderwijs en Cultuur Monika Hohlmeier heeft haar ambt afgelopen vrijdag neergelegd. Haar wordt een leidende rol in de verkiezingsfraude-affaire in München verweten. Ze blijft ontkennen zich laakbaar te hebben gedragen, maar zegt af te treden om haar ambt en haar partij niet te beschadigen.

Als oorzaak van haar aftreden noemt Monika Hohlmeier de “permanente herhaling van valse beschuldigingen”, die haar in haar werk als minister belemmerde. De CSU in München heeft in 2003 met vervalste lidmaatschappen en het kopen van stemmen geprobeerd bestuursverkiezingen in de partij te beïnvloeden. Hohlmeier, destijds voorzitter van de Münchener CSU, heeft altijd bestreden op de hoogte te zijn geweest van dergelijke praktijken. Ze noemt haar beslissing af te treden dan ook van “zeer persoonlijke” aard en een poging eventuele schade van haar ministerie af te wenden.

Afgelopen donderdag zijn echter belastende getuigenverklaringen tegen haar afgelegd door de toenmalige plaatselijke voorzitter van de jongerenafdeling van de CSU, zelf al veroordeeld voor zijn aandeel in de affaire. Hohlmeier zou volgens zijn verklaring van de fraude hebben geweten en deze niet hebben verhinderd. Vrijdag trad een nieuwe getuige naar buiten, een lid van het Beierse deelstaatparlement voor de CSU, die eveneens verklaarde dat Hohlmeier op de hoogte was van de fraude.

Hohlmeier legde onder meer vanwege dezelfde affaire in de zomer van 2004 al haar functie neer als voorzitter van de CSU in München. Hohlmeier is de jongste dochter van de vroegere Beierse minister-president Franz Josef Strauß.

Spiegel Online
Der Strauß-Clan - Verfall einer Familie

Die Welt
Das "System Strauß" hat in Bayern längst ausgedient

FAZ.NET
Ein Schuß Grobheit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger