Grote coalitie in Sleeswijk-Holstein in gevaar
Nieuws

Achtergrond - 11 april 2005

(11 april 2005) SPD en CDU in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein zijn het nog steeds niet eens over de vorming van een nieuw kabinet. Een probleem vormen meningsverschillen over het onderwijsbeleid. Beide partijen zijn sinds het mislukken van de minister-presidentsverkiezingen in maart tot elkaar veroordeeld.

Het afgelopen weekend hebben de onderhandelaars van beide partijen elkaar drie keer ontmoet, maar zonder resultaat. Verdere besprekingen hebben de onderhandelaars vervolgens afgezegd. CDU-leider in Sleeswijk-Holstein Peter Harry Carstensen en zijn SPD-collega Claus Möller zullen gaan nu zelf proberen er uit te komen tijdens een bijeenkomst morgen. Carstensen sprak ondertussen van goedlopende onderhandelingen en gaat ervan uit dat hij er met de SPD wel uit komt.

Probleem vormt het onderwijsbeleid. De SPD wil af van het drie-fase-onderwijssysteem in Sleeswijk-Holstein en pleit voor meerdere onderwijsvormen in één school. De CDU wil echter niet toegeven.

Op 23 april moeten er een coalitieverdrag liggen voor een zogenoemde grote coalitie (CDU en SPD), waarvover beide partijen kunnen stemmen. Op 27 zal dan een nieuwe minister-president worden gekozen. Als CDU en SPD er niet uitkomen, zullen er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.

Der Spiegel
Große Koalition in Gefahr

Die Welt
Schleswig-Holsteins CDU-Chef: Läuft gut mit SPD

Reuters
"Bild": Koalitionsverhandlungen in Kiel stocken

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger