Grote Coalitie Sleeswijk-Holstein staat op springen
Nieuws

Achtergrond - 16 juli 2009

(16 juli 2009) De regering van de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein dreigt te vallen. Binnen de zogenoemde Grote Coalitie tussen CDU en SPD bestaat volgens minister-president Peter Harry Carstensen (CDU) geen vertrouwensbasis meer. De politieke crisis in de deelstaat kan gevolgen hebben voor de landelijke verkiezingen in september.

De coalitie tussen de CDU van Harry Peter Carstensen (l) en de SPD van Ralph Stegner (r) in Sleeswijk-Holstein staat op springen. Afb: dpa/Picture AllianceVrijdag stemt het deelstaatparlement over het voortbestaan van de coalitie. De CDU wil de nieuwe verkiezingen uitschrijven op 27 september, tegelijk met de Bondsdagverkiezingen. De christendemocraten hebben daar wel een tweederde meerderheid voor nodig in het parlement, maar stuiten op fel verzet van de SPD. De partij wil de termijn, die tot 9 mei 2010 loopt, uitzitten.

Volgens de christendemocraten is het einde van de Grote Coalitie in Sleeswijk-Holstein hoe dan ook onafwendbaar. Mocht het parlement door toedoen van de SPD niet instemmen met nieuwe verkiezingen, heeft minister-president Carstensen meer mogelijkheden tot zijn beschikking om de coalitie te beëindigen. Zo kan hij de vertrouwensvraag, de zogenoemde V-Frage, aan het parlement voorleggen. Als de Sleeswijk-Holsteinse volksvertegenwoordiging inderdaad het vertrouwen in de regering opzegt, zijn verkiezingen onvermijdelijk.

Rellerig imago

Door nieuwe verkiezingen moet een einde komen aan een ongelukkig huwelijk tussen CDU en SPD in Sleeswijk-Holstein. Sinds het aantreden van de regering in 2005 rollen de twee volkspartijen geregeld over straat, waardoor hun coalitie volgens de FAZ een uitgesproken rellerig imago heeft.

Aanleidingen voor de jongste crises zijn de bezuinigingsplannen in de deelstaat, de problemen bij de kerncentrale Krümmel en de miljardensteun aan de noodlijdende Landesbank HSH Nordbank. Zo stemde de CDU toe in een vertrekpremie van enkele miljoenen euro voor bestuursvoorzitter Dirk Jens Nonnenmacher, tot grote woede van de sociaaldemocraten.

Volgens Sleeswijk-Holsteinse SPD-fractievoorzitter Ralph Stegner blaast de CDU met opzet de regering op om de aandacht van de werkelijke problemen af te leiden. “De CDU speelt een tactisch spelletje”, aldus Stegner tegenover het persbureau dpa. “Maar de SPD is een oude en trotse partij die zich niet laat kisten door zulke praktijken.”

Hoewel de SPD ook weinig vertrouwen heeft in haar coalitiepartner, zouden nieuwe verkiezingen de sociaaldemocraten slecht uitkomen. Volgens de jongste peilingen kunnen de CDU en de liberale FDP in Sleeswijk-Holstein op een meerderheid rekenen.

‘Signaal voor Berlijn’

Plaatsvervangend CDU-fractievoorzitter Wolfgang Bosbach ziet in de regeringscrisis in Sleeswijk-Holstein gelijkenissen met de Bondsregering van CDU en SPD. “Wat hier gebeurt, is een signaal voor Berlijn”, zo stelt Bosbach in het Handelsblatt. “Een Grote Coalitie is op de lange termijn geen oplossing.”

In Sleeswijk-Holstein is het al jaren een publiek geheim dat minister-president Carstensen en SDP-fractievoorzitter Stegner een uitgesproken hekel aan elkaar hebben. Carstensen verwijt volgens Der Spiegel zijn politieke opponent over lijken te gaan om zijn blinde ambitie te realiseren. Stegner op zijn beurt ziet Carstensen als een hobbypoliticus die niet is toegerust op zijn taak.

Ook op persoonlijk vlak kan het onderscheid tussen de politici niet groter zijn. Carstensen is geboren en getogen in de regio en geldt als levensgenieter die zich vaak op feestjes laat zien. Ook buiten Sleeswijk-Holstein verwierf hij bekendheid toen hij een enkele jaren geleden de hulp van het boulevardblad Bild Zeitung inschakelde in de zoektocht naar een nieuwe vriendin.

Stegner daarentegen is een intellectueel uit de buurt van Mannheim die onder meer studeerde aan de Amerikaanse elite-universiteit Harvard. Hij wordt geroemd om zijn dossierkennis, maar bekritiseerd om zijn onvriendelijke imago en moeizame omgang met mensen.

                                               Spiegel Online / FAZ.net / Handelsblatt Online

Afbeelding:

dpa/Picture Alliance 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger