Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingen Sleeswijk-Holstein: CDU aan kop

Kort nieuws - 4 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU blijft volgens de peilingen zondag bij de verkiezingen in de deelstaat Sleeswijk-Holstein de grootste partij. De christendemocraten van minister-president Daniel Günther hebben een grote voorsprong op de andere partijen.

In de meest recente peilingen staat de CDU in Sleeswijk-Holstein op 36-38 procent van de stemmen, gevolgd door de SPD met 19-20 procent, de Groenen met 16-17 procent, de FDP met 7-9 procent, de AfD met 6 procent en de regionale SSW met 5 procent. Die Linke haalt volgens de peilingen de kiesdrempel niet.

Waar de CDU bij de landelijke verkiezingen vorig jaar een dramatische nederlaag moest incasseren, stevent Günther af op de grootste winst van zijn partij in Sleeswijk-Holstein sinds 2005. Hij is een van de meest geliefde minister-presidenten van Duitsland, schrijft Tagesschau. Hoewel de regeringspartijen CDU, Groenen en FDP onderling veel verschillen, wist de gematigde en pragmatische Günter zijn coalitie de afgelopen 5 jaar bij elkaar te houden. Hij behoort tot de liberale vleugel van de CDU, anders dan de conservatieve landelijke partijvoorzitter Friedrich Merz.

De CDU kan na zondag de huidige Jamaica-coalitie (zwart-groen-geel, genoemd naar de kleuren van de Jamaicaanse vlag) voortzetten. Maar Duitse media achten het waarschijnlijker dat Günther voor een van beide regerinspartners, Groenen of FDP, kiest, als dat getalsmatig mogelijk is.

Het belangrijkste verkiezingsthema voor de kiezers is, mede door de oorlog in Oekraïne, het energiebeleid. Sleeswijk-Holstein, volgens nieuwssite ZDF Heute 'Energiewende-deelstaat nummer 1', heeft veel windmolens. Ook moet een van de LNG-terminals, die Duitsland nu snel wil bouwen om onafhankelijker te worden van Russisch gas, in de Noord-Duitse deelstaat komen. Lees meer bij TagesschauZDF Heute en wahlrecht.de (peilingen)

Zie ook op Duitslandweb:
Regeringen en partijen in de deelstaten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger