Duitslandweb logo Duitslandweb

Grote winst CDU in Sleeswijk-Holstein, SPD verliest

Kort nieuws - 9 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU heeft in Sleeswijk-Holstein een enorme verkiezingswinst geboekt. De SPD verloor flink en is nu achter de Groenen de derde partij. 

De CDU haalde in Sleeswijk-Holstein volgens de voorlopige uitslag 43,4 procent van de stemmen, een winst van 11,4 procent. Duitse media spreken van een Erdrutschsieg (een overwinning als een aardverschuiving). De SPD kwam uit op 16 procent en verloor daarmee 11,3 procent. Ze is nu kleiner dan de Groenen in de Noord-Duitse deelstaat. Die wonnen 5,4 procent en zijn uitgekomen op 18,3 procent. De FDP haalde zondag 6,4 procent (-5,4 procent) en de regionale partij SSW (van de Deense minderheid in Sleeswijk-Holstein) 5,7 procent.

De AfD en Die Linke haalden volgens de voorlopige uitslag de kiesdrempel niet. Het is voor het eerst sinds 2014, toen de AfD mee ging doen aan deelstaatverkiezingen, dat de rechts-nationalistische partij niet genoeg stemmen haalt om boven de kiesdrempel van vijf procent uit te komen. 

De winst van de CDU wordt voor een groot deel toegeschreven aan de populariteit van de christendemocratische minister-president van Sleeswijk-Holstein Daniel Günther. Hij scoort niet alleen goed bij de CDU-kiezers, maar ook bij de achterban van andere partijen.   

Günther regeerde de afgelopen 5 jaar met de Groenen en de FDP in een zogenoemde Jamaica-coalitie (genoemd naar de partijkleuren zwart-geel-groen die overeenkomen met de Jamaicaanse vlag). Hij kan nu ook met een van beide partijen een coalitie vormen, maar heeft zondagavond gezegd dat hij met beide partijen in gesprek wil. 

Komende zondag zijn er verkiezingen in de belangrijke deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daar gaan de regerende CDU en de oppositiepartij SPD in de peilingen min of meer gelijk op. Lees meer bij Tagesschau en wahlrecht.de (peilingen NRW) 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger