Geen alternatief voor Heide
Vooruitblik op de verkiezingen in Sleeswijk-Holstein

Achtergrond - 18 februari 2005

(18 februari 2005) Ze is geen goede spreker, komt oorspronkelijk niet eens uit de deelstaat die ze bestuurt en haar politieke balans slaat in deze tijden, waarin bijna alles om economie draait, bijzonder negatief uit. Niettemin ligt minister-president van Sleeswijk-Holstein Heide Simonis (SPD) qua populariteit ver voor op haar uitdager Peter Harry Carstensen van de CDU. Volgens de recentste peilingen heeft zij de grootste kans ook de komende vier jaar de meest noordelijke deelstaat in Duitsland met een rood-groene coalitie te besturen.

Toen maakte hij echter een serie fouten achter elkaar: Carstensen wilde zijn achterstand op de immense populariteit van de minister-president verminderen en vond in Bild Zeitung, Duitslands invloedrijkste krant van de conservatieve Springer uitgeverij, een bondgenoot. “Ik zoek een vrouw” stond er in reuzenletters, terwijl Carstensen wees naar foto’s van zijn Heimat. Mogelijke vrouwelijke aanbidders riep hij tegemoet: “Es muss ‘Bauz’ machen!”, wat zoveel betekent als: de liefdesvonk moet overslaan! Oorspronkelijk gedacht als grap om meer vrouwen in zijn partij te krijgen, eindigde het als een schot in eigen doel. De resonans uit de eigen partij en van de bevolking was vernietigend.

Daar kwamen vervolgens een reeks politieke fouten bij: eerst had hij geen vrouwen in zijn schaduwkabinet, toen hield een aantal kandidaten ermee op. Pas in tweede instantie kreeg hij zijn kabinet bij elkaar. De luid aangekondigde presentatie van zijn verkiezingsprogramma moest een dag naar achteren worden geschoven, omdat het nog niet af was. De deuk in zijn imago was enorm, de uitslagen in de peilingen daalden en daalden. Carstensen werd door CDU-leider Angela Merkel onder toezicht gesteld: de vroegere bondssecretaris van de CDU Hausmann waakt over zijn verkiezingscampagne.

Carstensen loopt inmiddels weer in de pas en draagt zijn boodschappen na intensieve mediatraining soeverein uit. Bovendien probeert hij, door plat te praten met de mensen, dicht bij het volk te blijven staan. Niettemin werkt zijn reeks fouten nog altijd door: 63 procent van de burgers zou op Heide Simonis stemmen, slechts 30 procent op Carstensen. “Die doet het ook niet beter”, is een veelgehoord antwoord op straat, als gevraagd wordt waarom de uitdager ondanks de negatieve balans van de huidige regering zo weinig steun krijgt.

Gemengde scholen

Het tweede grote verkiezingsthema, onderwijs, haalt bij de kiezers tot dusver niets uit. Dat neemt niet weg dat het hele onderwijsstelsel de komende regeringsperiode zou kunnen veranderen. De SPD wil graag een systeem van ‘gemengde scholen’ invoeren, waarin kinderen tot en met de vierde klas van de middelbare school bij elkaar blijven – dus niet al na vier jaar lagere school een onderverdeling in Hauptschule, Realschule en gymnasium. Dat heeft de partij afgekeken van het land dat in het PISA-onderzoek bovenaan eindigde: Finland. De CDU daarentegen wil het huidige systeem behouden en 650 nieuwe onderwijzers aanstellen. Haar doelstellingen luiden: meer extra onderwijs voor de zwakkere leerlingen, minder schooluitval.

Extreem-rechts

Gaat het zondag lukken voor rood-groen, of wordt het toch een zwart-gele CDU-FDP coalitie? Het is een spannende vraag. De onbekende factor van de verkiezingen is Hartz IV. De verkiezingen in Sleeswijk-Holstein zijn de eerste na de radicale arbeidsmarkthervormingen. De vraag is dan ook of de extreem-rechtse NPD van proteststemmers kan profiteren. In de peilingen liggen ze op 3 procent, maar het zou niet de eerste keer zijn dat een extreem-rechtse partij het Sleeswijk-Holsteinse deelstaatparlement haalt: het lukte de DVU in de jaren negentig ook al eens. De mogelijke komst van de NPD in het parlement zou de SPD en de CDU zelfs tot een Grote Coalitie kunnen dwingen.

Peter Böhmer is journalist bij de ZDF en woont in Kiel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger