Geen nieuwe regering in Sleeswijk-Holstein
Nieuws

Achtergrond - 17 maart 2005

(18 maart 2005) De verkiezing van de nieuwe minister-president in Sleeswijk-Holstein is mislukt. De huidige minister-president Heide Simonis (SPD) wist in vier verkiezingsrondes net niet de benodigde 35 stemmen te krijgen. Ook haar concurrent Peter Carstensen (CDU) haalde het niet. Een dergelijke situatie is nog niet eerder vertoond in de Duitse naoorlogse politiek.

In de laatste verkiezingsronde kregen beide kandidaten 34 van de in totaal 69 stemmen. Dat betekent dat één afgevaardigde zich van stem heeft onthouden. Aangezien de gewenste coalitie van SPD en Die Grünen, ondersteund door de regionale partij SSW, precies 35 afgevaardigden heeft, is Simonis door iemand uit haar eigen kamp tot vier keer toe in de steek gelaten. Een dergelijke vernedering is zelden in de Duitse naoorlogse politiek vertoond. In Sleeswijk-Holstein is men nu in een patstelling terecht gekomen.

Bij de verkiezingen van 20 februari kregen de regeringspartijen SPD en Die Grünen samen niet genoeg stemmen om door te regeren. Met steun van de SSW, de partij die de Deense en Friese minderheden in Sleeswijk-Holstein vertegenwoordigt, heeft de minderheidscoalitie echter wel de benodigde 35 zetels. CDU, sinds de verkiezingen van 20 februari de grootste partij, komt samen met de FDP uit op 34 zetels.

De enige mogelijkheid een meerderheidsregering te vormen is als de SPD en de CDU samen een zogenaamde grote coalitie vormen. SPD en CDU hebben na 20 februari wel gepraat over die mogelijkheid, maar de SPD gaf de voorkeur aan Die Grünen en de SSW. "Een grote coalitie zou een verbintenis van ondeugdelijke compromissen zijn", aldus SPD-voorzitter in Sleeswijk-Holstein Claus Möller destijds. Bovendien vindt de SPD dit ook "een totaal verkeerd" signaal met het oog op de komende verkiezingen in Noordrijn-Westfalen en volgend jaar in Duitsland zelf.

Intussen gaan er steeds meer stemmen op om toch over te gaan tot een grote coalitie, met Carstensen als minister-president. Zijn CDU is na de verkiezingen de grootste partij geworden. Het is ook de meest logische regering op basis van wat de kiezers hebben gestemd. Veel SPD-kopstukken hebben zich sinds gisteren uitgesproken voor een dergelijke grote coalitie. Volgens een gisterenavond gehouden enquête van het toonaangevende opinieonderzoeksbureau Infratest wil 62 procent van de inwoners van Sleeswijk-Holstein echter dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Simonis verliet na afloop van de vier verkiezingsrondes zichtbaar geschokt de zaal en weigerde alle interviews. De CDU reageerde daarentegen verheugd op de uitslag. Volgens het geldende recht zal Simonis voorlopig waarnemend in ambt blijven. Hoe lang dat mag duren is nergens vastgelegd. Vanmiddag liet ze weten zich in de nieuwe periode niet meer voor het ambt van minister-president beschikbaar te stellen.

Süddeutsche Zeitung
Rufe nach großer Koalition werden lauter
Simonis nicht wiedergewählt
Minderheit plus Minderheit macht Mehrheit

Der Spiegel
Jagd auf den Verräter
Patt im dritten Wahlgang
Bangen um eine Stimme

Die Welt
Mehrheit der Schleswig-Holsteiner wollen Neuwahlen
Simonis gescheitert
Showdown in Kiel

Frankfurter Allgemeine Zeitung 
Simonis' Sorge vor „Überläufern”  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger