Carstensen minister-president Sleeswijk-Holstein
Nieuws

Achtergrond - 27 april 2005

(27 april 2005) Peter Harry Carstensen (CDU) is vandaag gekozen tot minister-president van Sleeswijk-Holstein. Eén stemronde was daarvoor voldoende. Meer dan tien weken na de verkiezingen heeft de Duitse deelstaat eindelijk een nieuwe regering, bestaande uit een coalitie van CDU en SPD. Een maand geleden lukte het de huidige minister-president Heide Simonis (SPD) tegen alle verwachtingen in niet om opnieuw te worden gekozen.

De grote coalitie, zoals een regering van SPD en CDU in Duitsland wordt genoemd, kwam gisteren officieel tot stand toen beide partijen het coalitieverdrag ondertekenden. Maar Carstensen, die de verkiezingen van 20 februari met 40,2 procent van de stemmen had gewonnen, moest nog wel tot minister-president worden gekozen. Op 17 maart lukte dat zijn politieke tegenstander Simonis niet. Ook zij had een coalitieverdrag gesloten, samen met Die Grünen en ondersteund door de regionale partij SSW. Tijdens de minister-presidentsverkiezingen op 17 maart kreeg zij echter niet voldoende stemmen, omdat iemand van haar eigen colaitiegenoten tegen haar stemde. Simonis besloot vervolgens op te stappen, hetgeen de weg naar onderhandelingen voor een grote coalitie vrijmaakte.

Carstensen werd vanmorgen overigens met slechts 54 stemmen gekozen tot de nieuwe leider van Sleeswijk-Holstein, terwijl de CDU en de SPD samen 59 van de 69 zetels in het parlement bezitten. Vanmiddag zal de nieuwe regering worden beëdigd. De SPD krijgt vier ministersposten, de CDU drie.

Simonis nam vanmorgen met een rede in het parlement afscheid van de politiek. Zij legde haar mandaat gisteren al neer, om te voorkomen dat ze vandaag als lid van het parlement voor Carstensen had moeten stemmen. Simonis was sinds 1993 minister-president van Sleeswijk-Holstein.

FAZ NET
Carstensen zum Ministerpräsidenten gewählt

Spiegel Online
Carstensen neuer Regierungschef in Kiel

ZDF Heute
Carstensen neuer Ministerpräsident im Norden

Die Welt
Simonis gibt Landtagsmandat zurück
Carstensen als Ministerpräsident vereidigt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger