Simonis verliest, maar wil toch regeren
Nieuws

Achtergrond - 21 februari 2005

(21 februari 2005) De CDU is na de uiterst spannende verkiezingen in Sleeswijk-Holstein de grootste partij, maar heeft te weinig zetels om met de FDP te kunnen regeren. De SPD van minister-president Heide Simonis verloor ruim vier procent van de stemmen, maar kan samen met Die Grünen en de lokale partij SSW een regering vormen. Simonis is vast van plan minister-president te blijven.

Noch de zittende rood-groene regering, noch de oppositie van CDU en FDP hebben genoeg zetels om een regering te vormen. Beslissend is daarom de rol van de lokale partij SSW, die de Deense en Friese minderheden in Sleeswijk-Holstein vertegenwoordigt. SPD en Grünen kwamen na de voorlopige einduitslag op 33 zetels, CDU en FDP op 34, en de SSW op twee. In procenten komt de SPD uit op 38,7 (43,1 in 2000), de CDU op 40,2 (35,2 in 2000), de FDP op 6,6 (7,6 in 2000) en Die Grünen op 6,2 (ook 6,2 in 2000). De SSW kreeg 3,6 procent van de stemmen (4,1 in 2000). De NPD bleef steken op slechts 1,9 procent en zal daardoor niet in het parlement van Sleeswijk-Holstein vertegenwoordigd zijn. De opkomst was 66,6 procent (69,5 in 2000)

Simonis wil met Die Grünen en de links-georiënteerde SSW onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering. Een zogenaamde grote coalitie met de CDU sloot zij als mogelijkheid uit. "Er zijn zoveel onderwerpen waarover we het met de CDU in geen geval eens zijn", aldus Simonis. 

Pas tegen middernacht werd duidelijk dat de SPD ondanks het verlies verder kan regeren. Na urenlange onduidelijkheid en spanning bleek de beslissende kieskring met een verschil van slechts zeventig stemmen naar de SPD te gaan. Toen had CDU-kandidaat Peter Harry Carstensen zichzelf al tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen. Carstensen gaf ook na de uiteindelijke uitslag aan te willen kijken wat de mogelijkheden voor zijn partij zijn om te regeren.

De verkiezingen in Sleeswijk-Holstein waren de eerste test voor de Bondsregering van SPD en Die Grünen na het invoeren van de Hartz IV-plannen, ter hervorming van de arbeidsmarkt. De uitslag is een teleurstelling voor kanselier Schröder en minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer, die hoopten op een ommekeer in de verkiezingsuitslagen in de deelstaten. Het afgelopen jaar verloren SPD en Die Grünen in vrijwel alle deelstaten. De uitslag in Sleeswijk-Holstein wordt gezien als een indicatie voor de uitslag van de deelstaatverliezingen in Noordrijn-Westfalen eind mei van dit jaar. Ook daar moet een rood-groene meerderheid vrezen voor verliezen.

Op dit moment hebben de door de CDU/CSU geregeerde deelstaten 37 van de 69 stemmen in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten. Met de stemmen van Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen erbij zouden ze een tweederde meederheid hebben, waarmee ze plannen van de Bondsregering zouden kunnen blokkeren.

Frankfurter Allegmeine Zeitung
Jetzt wollen alle regieren

Der Spiegel
Wendung in letzter Minute

Süddeutsche Zeitung
"Mit Vernunft und gutem Willen"

Die Welt
Der Union fehlen 70 Stimmen

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger