SPD-partijcongres wil geen BTW-verhoging
Nieuws

Achtergrond - 10 januari 2005

(10 janauri 2005) Aan het begin van het SPD-partijcongres, dat vandaag in Weimar plaatsvindt, maakte kanselier Gerhard Schröder duidelijk, dat de BTW in Duitsland niet verhoogd zal worden. De minister-president van de deelstaat Sleeswijk-Holstein, Heide Simonis, had een BTW-verhoging voorgesteld ten gunste van een daling van het werkgeversdeel van de loonkosten.

Op het SPD-partijcongres zal worden gediscussieerd over de realisering van de plannen ter hervorming van de arbeidsmarkt en het gezondheidsstel, die vorig jaar zijn gemaakt. Ook zal het partijbestuur samen met verschillende wetenschappers spreken over de vergrijzingsproblematiek.

In een interview in de Berlijnse krant Tagesspiegel stelde Simonis voor het belastingconcept van haar deelstaat in heel Duitsland in te voeren. Daarin wordt de BTW verhoogd om het sociale stelsel en de het werkgeversdeel van de loonkosten te ontlasten. Schröder keurde het voorstel direct af: "Zulke plannen worden niet uitgevoerd." Ook partijgenoot en minister van Financiën Hans Eichel vond het "überhaupt geen thema".

Simonis zwakte zelf haar voorstel vervolgens af, en gaf aan dat het wellicht een goed idee was om over de verhoging van de successiebelasting na te denken. Maar ook dat idee wees de SPD-top direct af. De partij zal pas in 2006 over een nieuw belastingconcept beslissen. Een speciale werkgroep onder leiding van minister Eichel houdt zich daarmee bezig en tot en met het voorjaar van 2006 kan iedereen in de SPD daar zijn voorstellen indienen, aldus het partijpresidium.

Op 20 febrauri vinden er in Sleeswijk-Holstein deelstaatverkiezingen plaats.

Süddeutsche Zeitung
Keine Chance für Mehrwertsteuer-Erhöhung

Die Welt
Simonis' Steuer-Vorschlag sorgt für Wirbel

Der Spiegel
Die Suche nach der großen Linie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger