Bondsraad keurt BTW-verhoging goed
Nieuws

Achtergrond - 16 juni 2006

(16 juni 2006) De Bondsraad, de vertegenwoordiging van de Duitse deelstaten, heeft grootste belastinghervorming in de geschiedenis van de Bondsrepubliek goedgekeurd. Het gaat om de omstreden BTW-verhoging van 16 naar 19 procent.

Vorige maand gaf de Bondsdag, het Duitse parlement, al zijn zegen aan de belastingverhoging. Nu de Bondsraad ook akkoord is, staat niets invoering van de maatregel per 1 januari 2007 nog in de weg.

Aan de goedkeuring door de Bondsraad ging een stevige discussie vooraf. Om een meerderheid van de stemmen voor de belastingverhogingen te bereiken, moesten de deelstaten het eens worden over een fikse korting van de subsidie op het openbaar vervoer. De deelstaten krijgen daarvoor van de federale overheid jaarlijks 7,1 miljard euro. Dat wordt als de plannen doorgaan de komende jaren 2,3 miljard euro minder. De deelstaatregeringen zien zich daardoor verplicht bus-, tram- en treinlijnen op te heffen. De deelstaten gingen uiteindelijk overstag na een toezegging van minister van Financiën Peer Steinbrück (SPD) om 500 miljoen euro minder te korten dan aangekondigd.

Het was voor de regering-Merkel van belang dat de Bondsdag de belastingmaatregelen vandaag goedkeurde, omdat anders BTW-verhoging niet meer op tijd kon worden ingevoerd. SPD en CDU werden het tijdens de coalitieonderhandelingen in november vorig jaar al eens over de verhoging van 16 naar 19 procent. In Nederland bedraagt het BTW-trafief overigens ook 19 procent. 

De belastingverhoging is een belangrijk speerpunt van de grote coalitie en moet de hoge Duitse staatsschuld terugdringen. Critici voorspellen dat de btw-verhoging de koopkracht in gevaar brengt en dus nadelig zal blijken voor de Duitse economie.

ZDF Heute.de
Höhere Mehrwertsteuer kommt ab 2007

Spiegel Online
Länder segnen größte Steuererhöhung seit 1949 ab

FAZ.NET
Bundesrat billigt höhere Mehrwersteuer

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger