Grondwetswijziging moet schuldenlast beperken
Nieuws

Achtergrond - 17 juni 2009

(17 juni 2009) Duitsland gaat met een grondwetswijziging de toekomstige schuldenlast begrenzen. Vrijdag keurde de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de vijftien deelstaten, deze wetswijziging goed.

Bondsraad in Berlijn. Afb: dominic, flickr.com De staatsschuld van de Bondsrepubliek mag volgens de wijzigingen in de grondwet vanaf 2016 niet hoger zijn dan 0,35 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Als die nu al van kracht zouden zijn, zou het gaan om een bedrag van ongeveer 9 miljard euro. De afzonderlijke deelstaten mogen vanaf 2020 geen nieuwe kredieten opnemen.

Volgens minister van Financiën Peer Steinbrück is de maatregel juist met het oog op de economische crisis noodzakelijk. Want alleen al in 2010 steekt de Duitse staat zich voor nog eens 90 miljard in de schulden, door onder meer de borgstelling voor de autobouwer Opel en staatssteun aan meerdere banken. “Maar we moeten een signaal afgeven naar de burger”, aldus Steinbrück. “Het gemak waarmee de federale overheid en de deelstaten in het verleden kredieten opnamen, moet stoppen om te voorkomen dat de rekening naar de volgende generaties wordt doorgeschoven.”

Kritiek

De grondwetswijziging kan niet overal op goedkeuring rekenen. De deelstaten Berlijn, Mecklenburg-Vorpommern en Sleeswijk-Holstein stemden tegen het besluit. De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit noemde de maatregel absurd. “Hierdoor wordt de politiek iedere speelruimte ontnomen”, aldus de sociaaldemocraat. Een woordvoerder van de linkervleugel van de SPD noemde de wetswijziging “politieke castratie”.

Volgens minister-president Erwin Sellering (SPD) van Mecklenburg-Vorpommern druist de grondwetswijziging in tegen de autonomie van de deelstaten. Zijn regering kondigde aan het besluit van de Bondsraad aan te vechten bij het constitutioneel hof in Karlsruhe. Aangezien de Bondsraad de wetsvoorstelllen die de wijziging van de grondwet mogelijk maken met een tweederde meerderheid goedkeurde, lijkt de zaak volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung op voorhand weinig kans te maken.

Meerdere Duitse regeringen hebben in de afgelopen decennia vergeefs geprobeerd de staatsschuld in te dammen. De afgelopen veertig jaar liep de schuldenlast van de Bondsrepubliek op naar ongeveer 1,5 biljoen euro.

Het aan banden leggen van de staatsschuld geldt als kernstuk van de hervorming van de financiële verhoudingen tussen de Duitse deelstaten en de centrale overheid, die met de goedgekeurde wetsvoorstellen zijn beslag krijgt. Deze hervorming vormt de tweede fase in de al jaren voortslepende Föderalismusreform - één van de speerpunten van de grote coalitie. In 2006 zijn al hervormingen doorgevoerd in de besluitvormingscompetenties binnen het federale stelsel.

                        Faz.net / Reuters Deutschland Online / Das Parlament Online

Afbeelding:

dominic, flickr.com 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger