Deelstaten verzetten zich tegen grondwetswijziging onderwijs
Kort nieuws - 3 december 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Bondsdag heeft vorige week een grondwetswijziging goedgekeurd die het mogelijk moet maken dat de nationale overheid in de digitalisering van onderwijs investeert. Maar sommige deelstaten zien dit niet zitten, waardoor de grondwetswijziging niet door de Bondsraad dreigt te komen.
Onderwijs is een zaak van de deelstaten, de nationale overheid moet zich daar buiten houden. Door de grondwetswijziging kan de overheid straks wel staatsgeld in scholen steken. Duitse scholen hebben op digitaal gebied een grote achterstand. De wijziging moet ook overheidsinvesteringen in woningbouw en streekvervoer mogelijk maken.
De Bondsdag nam de grondwetswijziging vorige week aan met 580 stemmen voor en 87 tegen. Nu dreigt de wijziging alsnog te stranden in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten. Belangrijke deelstaten als Beieren, Baden-Württemberg, Hessen, Noordrijn-Westfalen en Saksen maken bezwaar. Zij zien de competenties van de deelstaten bedreigd, omdat de overheid met de grondwetswijziging straks ook inhoudelijk invloed op het onderwijs kan uitoefenen. Investeren in digitalisering kan ook op een andere manier, zeggen zij. De stemming in de Bondsraad staat gepland voor 14 december. Lees meer bij Spiegel Online
Lees meer:
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
DDR-zomerkamp tot leven gewekt voor scholieren
In de educatieve VR-beleving kunnen scholieren zelf ervaren hoe het communisme in Oost-Duitsland werkte.
Reacties
Geen reacties aanwezig