
Duitse overheid mag in digitalisering onderwijs investeren
Kort nieuws - 21 februari 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse overheid mag straks in de digitalisering van onderwijs investeren. Daarvoor is een grondwetswijziging nodig, waar de deelstaten nu mee hebben ingestemd.
Onderwijs is een zaak van de deelstaten, de nationale overheid moet zich daar buiten houden. Door de grondwetswijziging kan de overheid straks wel staatsgeld in scholen steken. Duitse scholen hebben op digitaal gebied een grote achterstand. De overheid wil met miljarden bijspringen. Dat geld moet ook worden geïnvesteerd in sociale woningbouw en streekvervoer. Ook dat is straks door de grondwetswijziging mogelijk.
De Bondsdag stemde vorig jaar al in met de grondwetswijziging, maar die dreigde daarna te stranden in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten. Een aantal deelstaten zag de eigen competenties bedreigd, omdat de overheid met de grondwetswijziging ook inhoudelijk invloed op het onderwijs kan uitoefenen. Een ander bezwaar was dat de deelstaten ertoe werden verplicht evenveel geld te investeren als de centrale overheid.
Die laatste eis is van tafel na overleg woensdagavond van de Vermittlungsausschuss, een bemiddelingscommissie van Bondsdag en Bondsraad. Ook zijn er afspraken gemaakt over de manier waarop de centrale overheid de uitgaven controleert. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online
Lees meer over 'Politiek':

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten
De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal
Twee CDU/CSU-fractieleden hebben tonnen verdiend met mondkapjesdeals. De partij zit met de affaire in haar maag.

'Duitse veiligheidsdienst merkt AfD als verdacht aan'
De veiligheidsdienst Verfassungsschutz neemt de AfD in het vizier. Ze ziet de partij als gevaar voor de democratie.

CDU gaat eindelijk nieuwe voorzitter kiezen
De CDU kiest zaterdag een nieuwe voorzitter. Of die ook Merkel als kanselier opvolgt, is nog maar de vraag.
Reacties
Geen reacties aanwezig