Duitslandweb logo Duitslandweb

Crisisoverleg scholen: digitalisering moet veel sneller

Kort nieuws - 22 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft gisteren met de onderwijsministers van de deelstaten besproken wat moet gebeuren om het onderwijs overeind te houden in coronatijden. Van een dienstlaptop voor de leraren tot een data-abonnement voor scholieren. En dan is er nog de kwestie van het luchten op scholen in de koude maanden.

De digitalisering van het Duitse onderwijs loopt hopeloos achter. De coronacrisis heeft gezorgd dat dit probleem nu hoog op de agenda staat in Berlijn en bij de deelstaatregeringen. Eigenlijk zijn de deelstaten zelf verantwoordelijk voor hun onderwijsbeleid, maar omdat het met die digitalisering al jaren niet goed lukt, stuurt de bondsregering bij met het Digitalpakt Schule, een subsidiepot van maar liefst 5 miljard euro.

Om te zorgen dat dit geld niet wordt besteed aan computers die vervolgens niet worden gebruikt - omdat docenten geen vaardigheden hebben om digitale middelen in te zetten of omdat de school geen goede internetverbindingen heeft - moeten scholen eerst zorgen voor goede infrastructuur (servers, wifi, systeembeheerders en onderwijsconcepten). Dan pas krijgen ze geld voor apparatuur. Het beschikbare geld ligt voor het overgrote deel dus nog te wachten. Maar in de coronacrisis was en is een acute omschakeling nodig.

De bondsregering en de deelstaten hebben daarom maandag afgesproken dat de regering vast geld beschikbaar stelt zodat 800.000 docenten nog dit jaar een dienstlaptop krijgen. De regering schiet het geld alleen voor, uiteindelijk wil Duitsland deze laptops financieren uit het Europese corona-herstelfonds.

Verder zorgen regering en deelstaten dat er aan de lerarenopleidingen kenniscentra voor digitaal onderwijs komen. Ook betaalt de federale regering 500 miljoen voor het opleiden en aanstellen van systeembeheerders en komt er een landelijk digitaal onderwijsplatform.

Onderwijsminister Karliczek werkt aan een speciaal scholierenabonnement voor mobiel internet van een tientje, daarover is ze met telecomaanbieders in gesprek.

Over een nationaal protocol voor de hygiënemaatregelen op scholen moet nog verder worden gepraat. Woensdag worden deskundigen gehoord over het luchten op scholen, en hoe dat moet als het kouder wordt. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger