Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse benzine en diesel tijdelijk goedkoper

Kort nieuws - 23 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsraad, vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer, heeft vrijdag ingestemd met een tijdelijke verlaging van de energiebelasting op brandstoffen. Benzine gaat in juni, juli en augustus tot 35 eurocent in prijs omlaag, diesel wordt tot 17 cent goedkoper.

Nederlanders die in Duitsland willen tanken, kunnen dat beter niet direct na 1 juni doen, waarschuwt de ADAC. De prijzen zakken mogelijk pas iets later, omdat de tankstations voorraden hebben die nog tegen een hogere prijs zijn ingekocht. Volgens de ADAC is benzine vorige week nog flink in prijs gestegen. De prijs van een liter E10 lag maandag boven 2 euro. 

Bijna de helft van de Duitse benzineprijs bestaat uit belastingen. Bij diesel is dat bijna veertig procent.

Op de accijnsverlaging is veel kritiek. Economen vinden het belastingvoordeel te ongericht en daarmee een te duur instrument. Ook zeggen ze dat het nu juist wenselijk is om het brandstofgebruik af te remmen, om sneller onafhankelijk te kunnen worden van Russische olie. Politici van de Groenen en Die Linke beklagen dat vooral de hogere inkomens van de korting profiteren en dat mensen die meer rijden ook meer profiteren. Om mensen zonder auto niet buiten de boot te laten vallen, wordt ook het openbaar vervoer drie maanden lang goedkoper. 

De verlaging van de energiebelasting (Tankrabatt) is onderdeel van een pakket aan maatregelen waarmee de Duitse regering de burgers compenseert voor de hoge energieprijzen. Iedere werknemer en zelfstandige krijgt eenmalig 300 euro. Ontvangers van bijstandsuitkeringen krijgen 200 euro en eenmalig komt er een extra kinderbijslag van 100 euro per kind. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en bij de ADAC

Tags: brandstof

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Mecklenburg-Voorpommeren gebruikte een milieustichting als dekmantel om Nord Stream 2 te redden.


Lees meer

Factsheet: Energie in Duitsland

Factsheet: Energie in Duitsland

Een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.


Lees meer

Duits energiedilemma

Duits energiedilemma

De Duitse energietransitie gaat pijn doen in de portemonnee, stelt Carsten Brzeski vast. 'Daar kan de regering maar beter eerlijk over zijn.'


Lees meer

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

De Duitse regering heeft maatregelen aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger