Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland komt met korting op energieprijs en goedkoper ov

Kort nieuws - 24 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De drie Duitse regeringspartijen SPD, Groenen en FDP zijn het eens geworden over een pakket maatregelen waarmee de bevolking wordt gecompenseerd voor de stijgende energieprijzen. 

Iedereen in Duitsland krijgt via de inkomstenbelasting dit jaar eenmaal een korting van 300 euro op de energieprijs. Mensen met een uitkering krijgen een extra tegemoetkoming: bovenop een al eerder besloten bedrag van 100 euro komt daar nog een keer 100 euro per persoon bij. 

In het regionale openbaar vervoer krijgen reizigers drie maanden lang een ticket van 9 euro per maand. Daarvoor krijgen de deelstaten extra geld. Gezinnen krijgen een eenmalige bonus van 100 euro per kind. En volgens minister van Financiën Lindner (FDP) wordt de brandstofprijs voor drie maanden verlaagd: bij benzine met 30 cent per liter en bij diesel met 14 cent per liter.

De regeringspartijen hebben verder afspraken gemaakt over hoe efficiënter met energie kan worden omgegaan en hoe Duitsland minder afhankelijk kan worden van Russische olie en gas. Zo het kabinet het stilleggen van de kolencentrales voorlopig opschorten. Vanaf 2024 moeten nieuwe huizen met 65 procent duurzame energie worden verwarmd en er wordt een 'groot warmtepompen-offensief' gepland. 

De coalitiepartijen hebben meer dan 10 uur onderhandeld over het Entlastungspaket. De maatregelen moeten bijdragen aan de sociale samenhang en de stabiliteit in Duitsland, aldus SPD-voorzitter Lars Klingbeil. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Ron - 27 juli 2022 19:33

Jullie zijn niet de enigen. Pak je telefoon,mail of klop bij vice-premier Schouten aan.Laat je politieke partij weten dat je buiten de boot valt en het er niet bij laat zitten. Bel je vakbond, de ombudsman en protesteer. Ik heb al met SZW, gemeenten, EU en anderen gemaild, gebeld en geschreven. Doe dat ook, want anders gebeurt dit nog vaker en zijn wij gewoon weer een vergeten groep AOW/ers.

Reageer
Hein Bonnema - 20 mei 2022 16:51

Gepensioneerden die in Duitsland over hun rente steuer betalen krijgen zij ook die €300,- einkommenssteuer terug???

Reageer
Cor - 1 mei 2022 16:04

Mijn vrouw en ik moeten het momenteel doen met 1 AOW uitkering.
Wij wonen in Duitsland.
Krijgen wij geen energie compensatie ?
Dit is toch pure discriminatie !

Reageer
Lynn - 30 maart 2022 15:44

Weet iemand vanaf wanneer de benzineprijs verlaagd gaat worden? Kan het nergens terugvinden…

Reageer
Rene - 27 maart 2022 21:02

Beste Marjon, ook hier vallen grensgangers dus wederom buitenboord.
Tijdens de pandemie kregen Nederlandse bedrijven ook staatssteun - behalve eigenaars van NL-bedrijven die in Duitsland wonen en hun bedrijf in Nederland hebben. Dit terwijl er gewoon belasting wordt betaald in Nederland. Met de energiekwestie-en steun is dit weer hetzelfde: Geen compensatie in Duitsland omdat we hier geen belasting betalen maar dus ook geen steun vanuit Nederland omdat we daar niet wonen. Volstrekt oneerlijk.

Reageer
Jan - 25 maart 2022 11:27

Tja, heb er stad en land voor afgebeld, maar krijg nergens informatie hierover.
Denk dat onze groep dus buiten de boot valt.

Reageer
Marjon Morriën - 24 maart 2022 17:27

Goedemiddag.
Hoe zit het met energiecompensatie voor grensgangers? Wonen in Duitsland, werken in Nederland? Wij moeten ook vloeibaar gas kopen tegen de hoofdprijs. Krijgen via Nederland geen compensatie, want dat gaat via de energiebelasting van de Nederlandse leveranciers.
En in Duitsland betalen wij geen inkomstenbelasting omdat we in Nederland werken, dus Nederlandse inkomstenbelasting.
Krijgen we nu in beide landen geen compensatiebedrag toegekend?
Is er een andere manier?

Reageer
Nathalie Marjon Morriën - 24 maart 2022 21:24

Ik lees even mee en hoop op een reactie van iemand die er meer over weet. Want wij hebben hetzelfde en denk dat wij zeker niet de enige zijn. Hopen op iets dus.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger