Fischer spreekt zich uit in visum-affaire
Nieuws

Achtergrond - 14 februari 2005

(14 februari 2005) Minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Die Grünen) heeft vandaag gereageerd op de verwijten aan zijn adres in de visum-affaire. Afgelopen weekend trad Ludger Volmer vanwege dezelfde zaak terug als woordvoerder voor Buitenlandse Zaken van de Bondsdagfractie van Die Grünen.

Regeringspartij Die Grünen wordt verantwoordelijk gehouden voor de negatieve consequenties, die hun liberalisering van het visumbeleid in 2000 tot gevolg hadden. Voor mensen uit Oost-Europa werd het gemakkelijker een Duits visum te bemachtigen. Een onderzoekscommissie bekijkt nu, of dat beleid het binnensmokkelen van criminelen en prostituees in de hand heeft gewerkt.

Volmer positie werd onhoudbaar, omdat hij enerzijds verantwoording droeg voor het visumbeleid en er anderzijds, via een nevenfunctie, de financiële vruchten van droeg. De oppositionele fractie CDU/CSU, die de kwestie aan het rollen bracht, heeft nu minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer in het vizier. Hij droeg destijds, als Volmers hoogste baas op het ministerie, de politieke verantwoordelijkheid voor het visumbeleid. CDU-fractievoorzitter Angela Merkel zei in dat verband, dat “de visum-affaire al lang een Fischer-affaire is geworden”.

De CDU verwijt hem van de mogelijke consequenties van het beleid te hebben geweten, maar er zijn ogen voor gesloten te hebben gehouden, of ze zelfs bewust in de hand te hebben gewerkt. CDU-politicus Norbert Röttgen verklaarde hierover: “Hij moet zeggen welke consequenties dit verwijt en de beschuldiging van Volmer voor hem hebben. Het is al schandalig dat hij arroganterwijze nog niet één maal tegen deze verwijten stelling heeft genomen”

Daar is vandaag verandering in gekomen, toen Fischer tijdens een bijeenkomst van de partijraad van Die Grünen nadrukkelijk verklaarde de politieke verantwoordelijkheid voor de kwestie te zullen dragen. Hij verklaarde achter zijn medewerkers op het ministerie te staan en de verantwoordelijkheid te nemen voor hun fouten en nalatigheden. Tevens is hij bereid te getuigen voor de onderzoekscommissie.

Die Welt
Fischer übernimmt Verantwortung

Der Spiegel
Volmer gibt auf
Fischer stellt sich der Verantwortung

Süddeutsche Zeitung
Fischer übernimmt volle Verantwortung

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Bin bereit, im Ausschuß auszusagen"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger