Spanningen tussen CSU en CDU niet verdwenen
Nieuws

Achtergrond - 6 januari 2005

(6 januari 2005) In het Beierse Wildbad Kreuth begon gisteren het jaarlijkse partijcongres van de CSU. Traditioneel voert hier kritiek op zusterpartij CDU, aan wie de CSU in de Bondsdag gelieerd is, de boventoon. Landesgruppenchef Michael Glos haalde de ‘Kreuther geest’ uit de fles, door onder meer te beweren dat CDU-partijleider Angela Merkel niet in staat is te functioneren in teamverband.

CSU partijchef Edmund Stoiber probeerde de kritiek direct te smoren. Volgens hem waren de opmerkingen van Glos “goedbedoeld advies, dat je elkaar moet kunnen geven, maar geen kritiek”. Bovendien bezwoer hij de eenheid van CSU en CDU met de woorden: “Alleen samen staan we sterk”.

Stoiber reageerde daarmee op de herhaaldelijke kritiek van Glos op de CDU en op Merkel in het bijzonder. Zo had Glos aangegeven, dat hij de deelstaatverkiezingen in Sleeswijk Holstein eind februari en in Noordrijn-Westfalen eind mei beschouwt als graadmeter voor Merkels leiderschap van de unie van CDU en CSU: “Als de komende verkiezingen – wat ik niet verwacht – voor de CDU desastreus verlopen, dan krijg je ongetwijfeld weer discussies over de vraag in welke opstelling we de bondsdagverkiezingen het beste kunnen winnen.” Daarbij benadrukte hij de leidende rol die de CSU zijns inziens binnen de unie speelt: “Wij zijn als CSU niet alleen de speerpunt, maar ook zo’n beetje de motor van de unie”.

De CDU reageerde geïrriteerd op Glos’ opmerkingen. Secretaris-generaal van de CDU Volker Kauder wees de kritiek terug: “De burgers verwachten van de CDU en CSU noch personeelskwesties, noch discussies over aanspraken op het interne leiderschap”.

Die Welt
Weiter Spannungen in der Union
CSU verkorkt den "Kreuther Geist"

Berliner Zeitung
Wohlgemeinde Ratschläge fürs neue Jahr

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger