Merkel herkozen als voorzitter CDU
Nieuws

Achtergrond - 7 december 2004

(7 december 2004) Angela Merkel is gisteren tijdens het CDU-partijcongres met 88,4 procent van de stemmen herkozen als voorzitter van de CDU. Daarmee gaat de vijftigjarige Merkel haar derde ambtsperiode in als partijvoorzitter. Bij de vorige verkiezing, twee jaar geleden, kreeg zij 93,7 procent van de stemmen.

Het uiteindelijke percentage van 88,4 procent werd bereikt omdat blanco stemmen niet werden meegeteld, hetgeen het percentage voor-stemmers verhoogt. Merkel zelf gaf aan zeer tevreden te zijn met het resultaat, ondanks dat ze 5 procent minder scoorde dan de vorige keer. Het “bewijs van vertrouwen”, dat de CDU Merkel “na de afgelopen moeilijke maanden” heeft gegeven, versterkt haar positie voor de kandidatuur voor het kanselierschap van 2006. Officieel wil de CDU daar pas volgend jaar over beslissen. Behalve Merkel gelden ook Edmund Stoiber, minister-president van Beieren, en Roland Koch, minister-president van Hessen, als mogelijke CDU/CSU kandidaten voor het Bondskanselierschap.

In een redevoering voorafgaand aan haar herverkiezing riep ze de partij op samen de strijd tegen de Bondsregering te vormen. “Vanaf vandaag geldt: val de anderen aan, vuur niet op onszelf”, was haar devies naar aanleiding van de onenigheden van de afgelopen weken binnen de CDU en de CSU. In 2006 moet er een andere regering aan de macht in Duitsland, die de problemen aanpakt, aldus de nieuwe voorzitter: “Het gaat slecht met ons land omdat ons land onder niveau geregeerd wordt.” Zelf wil ze de conservatieve kern van het CDU-programma centraal stellen. Ze wil dat waarden als trots op het vaderland als positief worden beschouwd. Verder verwierp ze het concept van de multiculturele samenleving en sprak ze zich opnieuw uit tegen het EU-lidmaatschap van Turkije.

Het partijcongres keurde gisterenavond met 90 procent het concept van de CDU/CSU ter hervorming van de gezondheidszorg goed. Om dit compromis is veel te doen geweest binnen de partij. Vandaag zal worden beslist over de verder hervormingskoers van de partij. Aan het eind van de dag zal Edmund Stoiber, CSU-voorzitter, spreken.

Süddeutsche Zeitung
"Attacke auf die Anderen - kein Feuer auf uns selbst"

Der Spiegel
Ein Rückschlag, aber kein K.o.
"Mittelmäßiger Auftritt, mittelmäßiger Zustand"

Die Welt
Merkel als CDU-Chefin bestätigt

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Merkels Schicksalgemeinschaft

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger