Ondanks kritiek Schröder herkozen tot partijleider
Nieuwsflash
Achtergrond - 18 november 2003
(18 november 2003) Op het tweedaagse partijcongres van de SPD is Bondskanselier Gerhard Schröder gisteren herkozen tot partijleider. Hij haalde 80.83 procent van de stemmen, 8 procent minder dan tijdens de vorige verkiezingen twee jaar geleden. Pijnlijker was de herverkiezing van secretaris-generaal Olaf Scholz; hij werd herkozen met slechts 52.6 procent van de stemmen. Ondanks dit resultaat staat Schröder pal achter Scholz.
Schröder noemde het resultaat, "unter den obwaltenden Umständen", een eerlijke uitslag. Sinds de verkiezingen van vorig jaar is de populariteit van de SPD gedaald. Men verwijt het de regering en de bondskanselier dat ze er niet in slagen het land uit de economische recessie te halen. Bovendien voert Schröder een permanent gevecht met (de linkervleugel van) zijn eigen achterban over het sociale gehalte van zijn hervormingsplannen. Tenslotte heeft hij te maken met een oppositie die, dankzij een meerderheid in de Bondsraad, de wetsvoorstellen kan afkeuren. De herverkiezing toont derhalve in hoeverre het regeringsbeleid van Schröder kan rekenen op de steun van de partijbasis. Door het 8 procent stemmenverlies voelde Schröder zich niet verzwakt, temeer daar niemand de hervormingswetten die door de Bondsdag zijn aangenomen aan de kaak heeft gesteld. Schröder: "80 Prozent unterstützen aktiv meinen Kurs" Hij vindt het begrijpelijk dat tegenvallende verkiezingsuitslagen op personen afgewend worden: "Wir haben schließlich eine schwierige Strecke hinter uns", aldus Schröder.
Minder rooskleurig was de herverkiezing van secretaris-generaal Olaf Scholz. Werd hij een jaar geleden nog met 91.3 procent verkozen tot opvolger van Franz Müntefering; nu haalde hij slechts 52.6 procent van de stemmen en daarmee ternauwernood de benodigde meerderheid. Scholz ligt sinds enige tijd onder vuur binnen de (linkervleugel van de) SPD, omdat hij een discussie heeft aangezwengeld over de vraag of de SPD nog wel moet vasthouden aan het doel van 'democratisch socialisme'. Hij denkt echter niet aan aftreden: "Ich hatte mich auf ein solches Ergebnis mental vorbereitet". Pas als de omstandigheden zwaar zijn, kan de politicus zich bewijzen, zo redeneerde de secretaris-generaal.
Scholz kan rekenen op de steun van Schröder, die zich meteen na het bekend worden van de uitslag demonstratief achter zijn secretaris stelde. Volgens Schröder is de verkiezingsuitslag van Scholz "morgen bereits vergessen". Hij typeerde Scholz als "eine der wirklich großen Nachwuchshoffnungen" van de SPD. Ook kon Scholz rekenen op de steun van verschillende SPD-prominenten, waaronder Kurt Beck, minister-president van Rijnland Palts. Volgens deze concentreert alle kritiek zich op de persoon van Scholz, omdat hij zich zo duidelijk uitgesproken had.
Voorafgaand aan de stemming, hield Schröder een toespraak van 80 minuten, die met aanhoudende bijval, maar volgens de verschillende Duitse media zonder enthousiasme ontvangen werd door de aanwezige partijleden. De toespraak bestond grotendeels uit een verdediging van het gevoerde regeringsbeleid, van zijn hervormingsplannen Agenda 2010 en kritiek op het hervormingsvoorstellen van de oppositie, in casu de CDU/CSU. Zo kwalificeerde hij het "Nee" tegen een oorlog in Irak niet als een weigering van steun, maar als de "uiting van het zelfbewustzijn van een rijpe democratie". Wat betreft zijn hervormingsplannen riep hij de partijleden op om eensgezind de regeringsverantwoordelijkheid te "bejahen" en de koers van Berlijn offensief uit te dragen. De komende jaren wil hij "Bildung und Ausbildung" centraal stellen in zijn politiek.
De kritiek die er was, bestond hoofdzakelijk uit het verwijt dat de regering in haar hervormingsplannen te weinig rekening houdt met de sociaal minder bedeelden, de traditionele achterban van de SPD. Als reactie hierop, en op de discussie die Scholz heeft losgemaakt, bleef Schröder vaag; hij stelde simpelweg dat een semantische discussie de sociaal-democraten niet verder brengt. Sociale democratie of democratisch socialisme betekent slechts dat eenieder naar zijn vaardigheden kan leven en naar zijn mogelijkheden wordt ondersteund, aldus de kanselier.
De tweede en laatste dag van het partijcongres staat vandaag in het teken van de verkiezing van 45 nieuwe leden die tot de partijtop gaan behoren. Het congres wordt afgesloten met het aannemen van een voorstel voor hervormingen volgend op de Agenda 2010, waarin de kenniseconomie centraal zal staan.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Schröder verteidigt sich: "Der Weg ist unumkehrbar"
Süddeutsche Zeitung
Genossen stärken Scholz den Rücken
Frankfurter Rundschau
Schröder bekommt Dämpfer als Parteichef
Der Spiegel
"Man muss mit kollektiver Unvernunft leben"
Reacties
Geen reacties aanwezig