CDU streeft naar eenheid op partijcongres
Nieuws

Achtergrond - 1 december 2008

(1 december 2008) Angela Merkel blijft trouw aan haar principes. Op het partijcongres van de CDU vandaag in Stuttgart weigert zij wederom de belastingen te verlagen. Toch moet het raar lopen wil zij vandaag niet worden herkozen als CDU-lijsttrekker. Zo lijkt de eenheid binnen de partij in aanloop naar de verkiezingen voor even gewaarborgd.

Angela Merkel wil de belastingen niet verlagen. Afb: Bertelsmann Stiftung, www.flickr.com Verder dan het in oktober aangekondigde conjunctuurpakket van 25 miljard euro wil de bondskanselier niet gaan. Maar de maatregelen die haar regering tot nu toe heeft genomen, gaan sommige christen-democraten niet ver genoeg. Sterke belastingverlagingen moeten volgens hen de Duitse economie en koopkracht weer aanjagen.

De christen-democratische minister-president van Saarland Peter Müller, sprak zich zaterdag nog uit voor een belastingverlaging. “We moeten wat doen”, stelde Müller die bijval krijgt van de Beierse zusterpartij CSU. “Na het partijcongres moet duidelijk zijn welke concrete maatregelen we kunnen nemen”, aldus CSU-partijsecretaris Karl-Theodor zu Guttenberg.

Financiële crisis

Merkel krijgt al langer kritiek van hooggeplaatste partijgenoten uit de door de CDU geregeerde deelstaten. Zij vrezen dat Merkels “passieve aanpak” van de economische crisis nadelig zal uitwerken op de gunst van de kiezer. “Als de recessie doorzet, moeten we aanvullende maatregelen zeker niet uitsluiten”, aldus Günther Oettinger, minister-president van Baden-Württemberg.

Merkels grootste probleem is het gebrek aan eenheid op dit gebied binnen de eigen gelederen. De CDU is als vanouds voorstander van belastingverlagingen bij een gunstig economisch klimaat. Maar de kiezer zal een dergelijke maatregel vooral waarderen wanneer de broekriem moet worden aangehaald.

De bondskanselier wil zich in januari opnieuw beraden op eventuele vervolgmaatregelen. Dan kunnen alsnog belastingverlagingen worden overwogen als een strategische zet in aanloop naar de landelijke verkiezingen, zo wordt gefluisterd binnen de partijtop.

Dat de aanpak van de financiële crisis en de recessie in Duitsland een heikel verkiezingsthema wordt, lijdt geen twijfel. De aanpak van de huidige economische malaise is daarom bepalend voor eventueel electoraal succes in september volgend jaar.

DDR-verleden

Naast de onenigheid over de aanpak van de recessie kampt de CDU op haar partijcongres nog met andere ongemakken. Twintig jaar na de val van de Muur staat het verleden van de gelijknamige Oost-Duitse zusterpartij ter discussie.

De Ost-CDU vormde in de DDR een zogenaamde blokpartij naast de regerende communistische partij SED. Blokpartijen kenden geen daadwerkelijke macht, dat was exclusief voorbehouden aan de SED. Zij bestonden om de schijn van een parlementaire democratie hoog te houden.

Het thema werd afgelopen week weer actueel door een eigen onderzoek van de CDU-top naar de perspectieven van de nieuwe deelstaten. In het rapport lieten de christen-democraten zich kritisch uit over het Oost-Duitse verleden van blokpartij SPD. Ook de Linkspartei die mede voortkwam uit de SED werd niet gespaard.

Tillich

De eigen rol als Oost-Duitse blokpartij werd verzwegen. Aan het rapport zal tijdens dit partijcongres een nieuw hoofdstuk worden toegevoegd dat in dit geval meer aan zelfreflectie zal doen.

Het besluit hierover is extra pikant, gezien het verleden van de christen-democratische minister-president van de Oost-Duitse deelstaat Saksen, Stanislaw Tillich. In 1999 werd hij aangesteld als minister voor Federale en Europese Zaken van de Saksische regering.

Voor zijn ambtsaanvaarding moest hij een vragenformulier invullen dat duidelijkheid moest geven over zijn politieke verleden in de DDR. Zo werd hem onder andere gevraagd of hij ooit een leidende functie heeft bekleed binnen het lokale bestuur of dat hij de partijschool van de SED heeft bezocht. Tillich ontkent het laatste. Wie het formulier niet naar waarheid invult, dreigt ontslag op staande voet.

Der Spiegel schrijft dat Tillich wel de partijschool heeft bezocht. De Saksische minister-president gaf na lang aandringen toe in 1989 een cursus marxisme-leninisme te hebben gevolgd in Potsdam, waar aankomende DDR-bestuurders werden opgeleid.

                                                          faz.net / Spiegel Online / sueddeutsche.de 

Afbeelding:

Bertelsmann Stiftung, www.flickr.com 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger