Veel kritiek op gezondheidsconcept CDU/CSU

Achtergrond - 16 november 2004

(16 november 2004) Het compromis over de hervorming van de gezondheidszorg dat de CDU en de CSU na  hebben bereikt, stuit op veel kritiek in Duitsland. Het bedrijfsleven, ziektekostenverzekeraars, politici en zelfs eigen partijleden zijn fel tegen het concept. Horst Seehofer (CSU), voormalig minister van Gezondheidszorg, overweegt zelfs uit protest al zijn politieke functies neer te leggen.

In het gezondheidsconcept van de CDU/CSU betalen alle verzekerden een “persoonlijke gezondheidspremie” van 109 euro. Als dat meer dan 7 procent van het belastbare inkomen is, wordt er een compensatie betaald. De werkgever betaalt per verzekerde 60 euro, zodat de verzekeraars per verzekerde 169 euro krijgen. De rest van het werkgeversaandeel (6,5 procent) wordt gebruikt voor de compensatie van de lagere inkomens. Kinderen worden gratis verzekerd, de kosten daarvoor moeten via de belastingen worden betaald.

De voorzitters van de CDU en CSU, Angela Merkel en Edmund Stoiber, zijn tevreden met het bereikte resultaat. Stoiber noemt het een “modern, op de toekomst gericht en solidair gezondheidsconcept”. Zijn partijgenoot Seehofer, expert op sociaal gebied voor de CSU, vindt het echter niet rechtvaardig dat iedereen dezelfde premie moet betalen en denkt er nu over al zijn politieke functies neer te leggen.

De Bondsregering vindt het concept van de CDU/CSU te bureaucratisch en onbetaalbaar. Volgens kanselier Schröder bewijzen CDU en CSU hiermee dat ze "niet in staat zijn te regeren". Ook zijn partijgenoot Ulla Schmidt, minister van Gezondheid, ziet grote problemen met het compromis van de oppositiepartijen. Haar experts hebben berekend dat bij uitvoering van de plannen er een financieringstekort van 15 tot 20 miljard euro zou ontstaan. Ook oppositiepartij FDP laat niets heel het concept. Voorzitter Guido Westerwelle liet weten dat als de CDU met de FDP wil regeren, deze plannen er niet doorheen komen.

De voorzitter van de AOK, één van de grootste Duitse ziektekostenverzekeraars, wil dat CDU/CSU en SPD samen een concept bedenken voor een betere gezondheidszorg. Volgens een andere verzekeraar is de 169 euro per verzekerde niet voldoende om aan de kosten te kunnen voldoen. Bovendien vragen juristen zich af of geld van de werkgevers gebruikt mag worden om de kosten van niet-werknemers te dekken.

Süddeutsche Zeitung
"Ich überlege und rede und telefoniere"

Die Welt
Gesundheitskonzept: Kritik von allen Seiten

Der Spiegel
Seehofer denkt an Rücktritt
Der Kompromiss der Union

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger