Röslers ‘ijskoude bezuinigingspakket’
Zware kritiek op nieuwe gezondheidswet Merkel-II
Achtergrond - 23 september 2010
Verrassend is het niet dat de zoveelste hervorming van de gezondheidszorg leidt tot een storm van protest. Maar deze keer neemt behalve Merkel helemaal niemand het meer op voor de bezuinigingen van minister Rösler. Werkgevers, vakbonden, de oppositiepartijen, maar ook ziekenfondsen, artsen, de deelstaat Beieren en zelfs coalitiepartner CSU uiten kritiek.
“Een ijskoud bezuinigingspakket.” “Dit is geen hervorming, omdat er helemaal geen sprake is van verbeteringen.” “Niemand wordt hier beter van.” “Rösler heeft gefaald.” De kritiek op het wetsvoorstel van minister Philipp Rösler (FDP) is vernietigend en komt van vrijwel alle maatschappelijke organisaties. Ook de commentaren in de media zijn snoeihard. Spiegel Online spreekt van “bedrog”. De SPD wil de wet na de verkiezingen van 2013 in zijn geheel afschaffen. “Van deze hervorming blijft niets over als wij de verantwoordelijkheid krijgen”, aldus de oppositiepartij.
De sociaaldemocraten waren samen met de nog steeds regerende christendemocraten verantwoordelijk voor de vorige hervorming uit 2007. Die moest tot een beter en vooral goedkoper zorgstelsel leiden, want de premies werden steeds hoger en de staatskas kon de kosten niet meer aan. Het werd uiteindelijk een compromis van twee verschillende visies op de gezondheidszorg. Ook toen al was er veel kritiek.
Al snel na de invoering van het nieuwe systeem bleken de doelstellingen niet haalbaar. De zorg werd niet beter maar vooral ook niet goedkoper. Toen de financiële crisis eind 2008 uitbrak, rezen de kosten helemaal de pan uit.
Tekort van 11 miljard
In Merkels nieuwe regering met de FDP kreeg de jonge liberale minister Rösler eind 2009 de taak deze problemen op te lossen. Dat blijkt ook voor een regering van de op dit punt meer gelijkgestemde partijen CDU en FDP erg moeilijk.
Rösler wil de komende jaren 3,5 miljard (in 2011) en 4 miljard euro (in 2012) op de gezondheidszorg besparen om die betaalbaar te houden. Vooral de stijgende kosten bij de ziektekostenverzekeraars zijn zorgwekkend. Zij kampen volgend jaar met een tekort van 11 miljard euro. Om dat gat te dichten moet de ziektekostenbijdrage omhoog van 14,9 naar 15,5 procent van het inkomen. En dat terwijl de hervormingen die bijdrage juist omlaag moesten krijgen.
Rösler wil dat werkgevers en werknemers ieder de helft van die bijdragestijging op zich nemen. Nieuwe tekorten die na volgend jaar ontstaan, moeten de werknemers zelf dragen, via een inkomensonafhankelijke extra bijdrage. Daarmee heeft Rösler zich de woede van de werkgevers en de vakbonden op de hals gehaald, die opvallend eensgezind tegen de plannen tekeer gaan. SPD-gezondheidsexpert Karl Lauterbach voorziet voor de komende jaren een hardere cao-strijd, omdat de vakbonden compensatie voor de extra bijdrage zullen eisen, zegt hij op nieuwssite heute.de.
Farmaceutische industrie
Rösler pakt ook de gezondheidsinstellingen aan. Hij bezuinigt op geneesmiddelen, wat vooral de farmaceutische industrie treft. Ziekenhuizen moeten 500 miljoen in 2011 en 570 miljoen in 2012 inleveren. Ook huisartsen worden gekort, net als tandartsen en ziekenfondsen. Feitelijk blijft, buiten particulier verzekerden en ziekenhuisartsen, niemand buiten schot.
Consumentenorganisaties nemen het de regering vooral kwalijk dat ze niet eerder heeft ingegrepen, meldt heute.de. De kosten van de gezondheidszorg hadden niet zo hard hoeven stijgen, zeggen zij, “als de regering het had aangedurfd de farmaceutische industrie en de apothekers meer af te pakken van wat die aan ons gezondheidssysteem verdienen.”
Specialisten
De deelstaat Beieren vindt de nieuwe verdeling van de honoraria van specialisten een probleem. Omdat deze artsen in sommige deelstaten beduidend minder verdienen dan hun collega’s elders, worden de honoraria voortaan anders verdeeld. Dit gaat vooral ten koste van dokters in het welvarende Beieren, die dan ook tegen dit nieuwe systeem zijn.
De Beierse CSU, nota bene zelf onderdeel van Merkels regering, gaat er van uit dat er nog wel wat kan worden bijgeschaafd aan het huidige wetsvoorstel. FDP en CDU hebben hier weinig oren naar. Het huidige wetsvoorstel heeft al genoeg moeite gekost, vinden zij.
Rösler reageert vooralsnog gelaten op alle kritiek, schrijft Die Welt. “Als je geld van mensen afpakt, kan je geen applaus verwachten”, aldus de minister.
In november moet het parlement zich over de nieuwe wet buigen.
Reacties
Geen reacties aanwezig