Duitslandweb logo Duitslandweb

Verraste en bezorgde reacties op Petry's videoboodschap

Kort nieuws - 20 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Binnen de AfD is verrast gereageerd op de videoboodschap van partijvoorzitter Frauke Petry waarin ze meedeelt dat ze niet beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap. De Zentralrat der Muslime waarschuwt voor een verdere radicalisering van de partij.

Jörg Meuthen, mede-voorzitter van de AfD naast Petry, was niet van haar besluit op de hoogte, liet hij gisteravond weten. Nu Petry afziet van het lijsttrekkerschap is dat conflictthema voor het partijcongres komend weekend in Keulen van de baan, zegt hij. Al maanden heerst er strijd over het lijsttrekkerschap. Veel AfD-bestuursleden wilden een team van lijsttrekkers, met naast Petry Alexander Gauland, die bekend staat om zijn extremere rechtse standpunten. Petry wilde dat niet. Meuthen zelf wil geen lijsttrekker worden. Het zal de partij geen moeite kosten een goed team samen te stellen, zegt hij. Andere AfD-politici, zoals de Berlijnse voorzitter Padzerski, stellen zich achter Petry op. Padzerski kan zich ook een campagne zonder lijsttrekkers voorstellen, zei hij vanmorgen bij het ARD-Morgenmagazin. Hij wil, net als Petry, dat het komend weekend over de koers van de partij gaat, die meer op het politieke midden gericht moet zijn. AfD-leider in Saksen-Anhalt André Poggenburg, die tot het rechterkamp wordt gerekend, wil het juist niet over de algemene koers hebben. Hij wil een lijsttrekkersteam waarin de "verschillende stromingen" binnen de partij vertegenwoordigd zijn.

De Zentralrat der Muslime waarschuwt voor een verdere radicalisering van de AfD nu Petry afziet van het lijsttrekkerschap. Daarmee is de weg vrij voor nog meer anti-islamisme, aldus de raad. Petry was nog bereid tot een kritische dialoog met de Duitse moslimraad, andere leden van het partijbestuur weigeren dat, aldus voorzitter Ayman Mazyek. Lees meer bij Spiegel Online, FAZ.net (AfD-reacties) en FAZ.net (moslimraad)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Campagne':

CDU en SPD beginnen aan 'heiße Phase' campagne

CDU en SPD beginnen aan 'heiße Phase' campagne

Schulz zei bij de ZDF dat hij kanselier wordt. Merkel hield haar eerste verkiezingsoptreden in Dortmund.

Lees meer

Bondsdag stemt in met homohuwelijk

Bondsdag stemt in met homohuwelijk

Duitsland krijgt de 'Ehe für alle'. Een meerderheid van de Bondsdagleden heeft daarmee vanmorgen ingestemd.

Lees meer

Groenen krijgen campagne maar niet op gang

Groenen krijgen campagne maar niet op gang

Het gaat niet goed met Bündnis 90/Die Grünen. Hun lijsttrekkers en thema's spreken kiezers niet aan.

Lees meer

Populaire Merkel staat voor grote uitdagingen

Populaire Merkel staat voor grote uitdagingen

Bij 'De Staat van Duitsland - Die Wahl' analyseerden wetenschappers en journalisten de komende verkiezingen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger