Extremist Kaplan uitgeleverd aan Turkije
Nieuws

Achtergrond - 13 oktober 2004

(13 oktober 2004) De islamitische extremist en zelfverklaarde 'Kalief van Keulen' Metin Kaplan is vanochtend voorgeleid voor een gerechtshof in Istanboel, waar hem een proces wacht wegens hoogverraad. Duitsland heeft de extremist dinsdag uitgeleverd aan Turkije, nadat een uitspraak van een gerechtshof in Keulen dat mogelijk had gemaakt.

In Duitsland leidde Kaplan de verboden organisatie Kalifaatstaat. Omdat hij volgens het gerechtshof in Keulen kan worden gezien als "identicatiefiguur van het islamitisch extremisme", kon hij direct worden uitgeleverd. Het hoger beroep, aangespannen bij de federale administratieve rechtbank in Leipzig, hoefde daarom niet te worden afgewacht. Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) verwacht dat Kaplan na een voor hem gunstige uitspraak van Leipzig niet zal proberen een terugkeer naar Duitsland te forceren.

Afgelopen mei was een poging Kaplan het land uit te zetten nog mislukt, met het argument dat hij in Turkije geen eerlijk proces zou krijgen. Volgens de Noordrijn-Westfaalse minister van Binnenlandse Zaken Fritz Behrens (SPD) staat de Keulse uitspraak van afgelopen dinsdag daarom voor een veranderde houding ten opzichte van Turkije. Hij verklaarde dat zijn ministerie tijdens het proces intensief contact had gehad met het Turkse consulaat. "Het was duidelijk dat we elke wettelijke kans om Kaplan aan Turkije over te dragen zouden benutten. Nu moest er worden gehandeld - en dat heeft vlot gewerkt."

Schily noemde de uitzetting een "symbool voor de weerbare democratie" en beschouwt het geval-Kaplan nu als "afgesloten".

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger