Kalief van Keulen tot levenslang veroordeeld
Nieuws

Achtergrond - 21 juni 2005

(21 juni 2005) De zogenoemde Kalief van Keulen, Metin Kaplan, is gisteren in Istanboel veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan hoogverraad, omdat hij in 1998 opdracht gaf tot het plegen van een aanslag op het Atatürk-mausoleum. Kaplan ontkent dit. Tot zijn uitlevering aan Turkije vorig jaar oktober opereerde hij vanuit Duitsland.

Volgens de aanklacht wilde Kaplan in 1998 op de feestdag ter ere van het 75-jarig bestaan van de Turkse republiek een vliegtuig met springstof in het mausoleum van Atatürk in Ankara laten storten. Daar waren op dat moment duizenden Turken bijeen voor de festiviteiten. Een dag voordat de festiviteiten begonnen werden 23 vermoedelijke aanhangers van Kaplan gearresteerd en kon de aanslag worden voorkomen.

Kaplan zelf heeft altijd beweerd onschuldig te zijn en binnen het kader van de wet te hebben geopereerd. Hij streefde met zijn beweging Kalifaatstaat weliswaar een islamitische staat in Turkije na, en dus een einde aan het huidige seculiere Turkije, maar wilde dit naar eigen zeggen niet met geweld bereiken. Zijn beweging noemde hij Kalifaatstaat naar de titel van kalief, die de Osmaanse sultan als hoofd van alle moslims droeg, tot de oprichting van de Turkse republiek in 1923. Atatürk, de oprichter van de republiek Turkije, schafte het kalifaat in 1923 direct af.

Kaplan, die zichzelf Kalief van Keulen noemde, opereerde met zijn Kalifaatstaat vanuit Duitsland. Daar werd zijn beweging in december 2001 verboden omdat die ondemocratisch was en tegen de grondwet inging. Hij werd in Duitsland tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een oproep tot moord. Toen twee jaar geleden de doodstraf in Turkije werd afgeschaft en er maatregelen tegen folteren werden ingevoerd, werd een uitlevering van Kaplan aan Turkije mogelijk. Dit gebeurde vorig jaar oktober. In december begon het proces tegen Kaplan. Zijn advocaat wil tegen het oordeel in beroep gaan.

ZDF Heute
Lebenslänglich für den "Kalifen von Köln"

Die Welt
„Kalif von Köln“ zu lebenslanger Haft verurteilt

FAZ.NET
Metin Kaplan zu lebenslanger Haft verurteilt

Der Spiegel
Lebenslänglich für Islamist Kaplan

Süddeutsche Zeitung
Metin Kaplan zu lebenslanger Haft verurteilt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger