Arrestatie islamitische fundamentalist mislukt
Nieuwsflash

Achtergrond - 28 mei 2004

(28 mei 2004) Een poging de zeer omstreden islamitische leider Metin Kaplan in Keulen te arresteren is woensdagavond mislukt. Een paar uur eerder had het Oberverwaltungsgericht in Münster besloten, dat Kaplan aan zijn vaderland Turkije uitgeleverd mocht worden. Toen de politie het huis - dat die dag geobserveerd werd - van de 'Kalief van Keulen' vervolgens binnendrong om hem te arresteren, bleek hij verdwenen. Minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen Fritz Behrens (SPD) sprak van een "heel onaangenaam voorval".

Kaplan, die zich heeft opgeworpen als geestelijk leider van islamitisch Keulen, bezorgt de Duitse justitie al jaren last. Hij is berucht om zijn fundamentalistische uitspraken, waarmee hij zijn volgelingen - op dit moment geschat op zo'n achthonderd mensen - sinds 1995 ophitst tegen de westerse wereld. Van eind 2000 tot mei 2003 heeft hij voor die uitspraken reeds vastgezeten. Ook in thuisland Turkije wordt hij gezocht, maar een verzoek om uitlevering is tot voor kort altijd door Duitsland afgewezen, omdat daar de mensenrechten van vervolgden niet gegarandeerd zijn. Sindsdien wordt hij in Duitsland 'gedoogd'.

Daar kwam woensdagavond dus verandering in, toen in Münster werd besloten, dat Kaplan toch aan Turkije uitgeleverd mocht worden. Omdat die uitspraak reeds werd verwacht, werd Kaplans huis sinds die ochtend door de politie geobserveerd. Eerder was niet mogelijk, omdat de politie wettelijk gebonden is aan een observatieduur van 24 uur. Kaplan had eerder in de week al niet voldaan aan zijn wekelijkse meldplicht. Hij had aangegeven ziek te zijn, waardoor de politie er van uitging hem woensdagavond thuis aan te treffen. Daar bleek hij dus niet meer te zijn.

"Wie serieus gelooft, dat Kaplan na het oordeel bepakt en bezakt bij het Ausländeramt zou verschijnen, moet toch bijzonder naïef zijn geweest", was de verontwaardigde reactie van de CDU. Door het verdwijnen van Kaplan maakt de Duitse veiligheidsdiensten zich volgens de partij belachelijk. Zij eiste dan ook het aftreden van Behrens, die die eis stellig naast zich neerlegde. De politie had zijns inziens binnen het wettelijke kader alles gedaan wat ze kon doen. Bovendien valt volgens Behrens te verwachten, dat Kaplan zich "vroeg of laat" wel weer bij de autoriteiten meldt.

Een dag na de Münsteraner uitspraak heeft het Verwaltungsgericht van Keulen de toestemming tot uitlevering aan Turkije namelijk alweer herroepen. De komende twee maanden mag Kaplan in Duitsland blijven, om hem een kans te geven in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Dat betekent, dat er momenteel geen opsporingsbevel meer tegen de geestelijk leider loopt. Desondanks werd aanvankelijk gespeculeerd dat Kaplan naar Rotterdam was gevlucht, van waaruit zijn religieus-fundamentalistische stichting 'Dienaar aan Islam' wordt geleid. Volgens laatste berichten verblijft hij gewoon in Keulen, waar hij zich volgende week officieel zal melden.

Der Spiegel
Kaplan hält sich in Köln auf
"Gescheiterte Festnahme ist Riesenfiasko"

Die Welt
Haftbefehl gegen Kaplan aufgehoben

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Der Rechtsstaat läßt sich vorführen"

Die Tageszeitung
Kalief lief, Polizei schlief

Berliner Zeitung
Kaplan kann vorerst bleiben

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger