CDU-politicus Meyer treedt terug
Nieuws

Achtergrond - 21 december 2004

(21 december 2004) Secretaris-generaal van de CDU Laurenz Meyer treedt terug. Dat maakte hij vandaag bekend op een persconferentie in Berlijn. Meyer raakte vorige week in opspraak omdat zijn vroegere werkgever, het energieconcern RWE, hem doorbetaalde nadat hij zijn werkzaamheden had neergelegd om CDU-fractievoorzitter in Noordrijn-Westfalen te worden. Partijvoorzitter Merkel nam hem vervolgens in bescherming, maar andere CDU-functionarissen vonden dat Meyer niet kon aanblijven.

Het schandaal nam steeds grotere proporties aan, toen verschillende Duitse kranten beweren dat er zeker veertig politici op de loonlijst van RWE staan, zonder dat ze daarvoor arbeid verrichten. De politici om wie het gaat zouden voornamelijk betrokken zijn bij openbare werken. RWE ontkent dit. Volgens het bedrijf werden alleen Meyer en de voormalige directeur van de werknemersorganisatie CDA, Hermann-Josef Arentz (CDU) betaald terwijl ze niet meer voor de onderneming werkten. Arentz moest daarom al eerder al zijn functies neerleggen.

Verschillende CDU-politici uit Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk-Holstein hebben vanmorgen in de Bild Zeitung Meyers aftreden geëist, omdat zij vrezen dat de negatieve publiciteit rond Meyer hun partij te veel schaadt. In beide deelstaten vinden volgend jaar verkiezingen plaats. Vooral in Noordrijn-Westfalen, waar de verkiezingsuitslag traditioneel als graadmeter geldt voor de volgende Bondsdagverkiezingen, waren de reacties op de affaire rond Meyer heftig. De vice-voorzitter van de Noordrijn-Westfaalse CDU, die Meyer "een grote belasting" noemde, verklaarde dat hij "zich niet kan voorstellen, dat hij voor ons de verkiezingscampagne gaat voeren". Meyer heeft daaruit vervolgens zijn consequenties getrokken.

CDU-partijvoorzitter Angela Merkel besloot maandag dat haar secretaris-generaal mocht blijven, nadat hij open kaart had gespeeld. Bondsdaglid Meyer gaf toe ruim 127 duizend euro van RWE te hebben ontvangen in 1999 en 2000, maar dat was nog voor hij in november 2000 secretaris-generaal van de CDU werd, zo zei hij in zijn verklaring.

Bild Zeitung
CDU-Generalsekretär Meyer tritt zurück

Süddeutsche Zeitung
"Mehr Schaden als Nutzen"

Die Welt
CDU-Generalsekretär Laurenz Meyer tritt zurück

Der Spiegel
Laurenz Meyer geht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger