Voormalig RAF-terrorist Klar weigert stage
Nieuws

Achtergrond - 9 januari 2009

(9 januari 2009) Voormalig RAF-terrorist Christian Klar weigert de stage die een Berlijns theater hem aanbood. Hij zou daar na zijn vrijlating op 19 december vorig jaar als toneeltechnicus aan de slag gaan. Maar de pers maakt hem het werken daar onmogelijk, zegt hij.

Berliner Ensemble. Afb.: parklife, www.flickr.comChristian Klar liet theater-directeur Claus Peymann gisteren persoonlijk weten af te zien van de stage bij het Berliner Ensemble. Hij is bang, zo liet het theater in een persverklaring weten, dat "de sensationele berichtgeving" in een deel van de Duitse media het theater, de directeur en hem zelf teveel belast. "Een normaal leven is onder deze omstandigheden niet mogelijk", aldus de verklaring.

Klar, inmiddels 56 jaar oud, kwam eind vorig jaar na een gevangenschap van 26 jaar verrassend vrij. Hij was een van de leidende figuren van de tweede generatie terroristen van de Rote Armee Fraktion (RAF) en onder meer betrokken bij de moorden op werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer, procureur-generaal Siegfried Buback en de bestuursvoorzitter van Dresdner Bank, Jürgen Ponto.  

De vrijlating was omstreden. Klar heeft nooit berouw getoond en zou nog steeds gevaarlijke politieke denkbeelden koesteren. Dat weerhield Peymann er niet van Klar een stage bij zijn Berliner Ensemble aan te bieden. Hij deed dit al in 2004 en herhaalde het aanbod vorig jaar.

Dat leverde heftige debatten op. Critici vinden het ongepast dat een terrorist als Klar aan de slag kan bij een openbare instelling die jaarlijks zo'n tien miljoen euro subsidie krijgt. De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit verweet Peymann de situatie te gebruiken als publiciteitsstunt.

Bij zijn vrijlating had Klar al laten weten elke vorm van publiciteit te willen mijden en een terugkeer naar een normaal leven na te streven. Bekend is alleen dat hij in Berlijn op een geheim adres woont. 

                                                                                Welt Online / Tagesspiegel.de

Afbeelding:

Parklife, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger