Voormalige RAF-terrorist Klar komt vrij
Nieuws

Achtergrond - 24 november 2008

(24 november 2008) Christian Klar komt begin volgend jaar vrij. Vanochtend besloot de rechter in Stuttgart dat het voormalige lid van de linkse terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF) na 26 jaar de gevangenis mag verlaten.

Christian Klar in 1992. Afb: DPA/Picture AllianceDe inmiddels 56-jarige Klar werd in 1982 gevangengezet en drie jaar later tot levenslang veroordeeld. Hij was een van de leidende figuren van de tweede generatie RAF-terroristen die tijdens de zogenoemde Duitse Herfst van 1977 meerdere geruchtmakende aanslagen pleegde. Zo was Klar dat jaar betrokken bij de moorden op werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer, procureur-generaal Siegfried Buback en de bestuursvoorzitter van Dresdner Bank, Jürgen Ponto.

Tien jaar geleden besliste de rechter dat Klar wegens de ernst van zijn misdrijven minimaal 26 jaar in gevangenschap moest doorbrengen. Die termijn loopt op 3 januari komend jaar af, waardoor Klar in aanmerking komt voor gratie. Vorig jaar wees bondspresident Horst Köhler (CDU) een dergelijk verzoek nog af.

Volgens directeur Thomas Müller van de gevangenis in het Zuid-Duitse Bruchsal heeft Klar zich gedurende zijn detentie goed gedragen. Hij heeft dit voorjaar de justitiële inrichting veertien maal op proef mogen verlaten, soms ook zonder begeleiding. Klar werkte tijdens zijn gevangenisstraf in de wasserij en vlocht manden. Ook speelde hij veel tafeltennis.

Gevaar voor de samenleving

De minister van Justitie Ulrich Goll (FDP) van de deelstaat Baden-Württemberg waar Klar gevangen zat, verzette zich de afgelopen jaren tegen een soepeler regime voor het voormalige RAF-lid. Volgens de liberaal zou Klar nog steeds gevaarlijke politieke denkbeelden koesteren en vluchtplannen hebben. Maar het Duitse Openbaar Ministerie acht de kans op recidive minimaal en ziet hem niet langer als een gevaar voor de samenleving.

De vrijlating van Klar is niet onomstreden. “Het is aan de familie van zijn slachtoffers nauwelijks uit te leggen dat een gewetenloze terrorist puur op formele gronden wordt vrijgelaten”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat  Hamburg Christoph Alhaus (CDU). “Daarbij komt dat hij nooit spijt heeft betuigd van zijn daden.”

Geen berouw

Dat Klar nooit berouw heeft getoond, is geen juridisch argument maar een morele vraag, zo oordeelde de rechter. In 2001 stelde Klar nog de illegaliteit als “de grootste vrijheid” te beschouwen. Hij gaf aan zich niet in de gevoelens van de nabestaanden van zijn slachtoffers te kunnen verplaatsen. Waarschijnlijk wees bondspresident Köhler om deze woorden Klars gratieverzoek vorig jaar af.

De intendant van het toneelgezelschap Berliner Ensemble Claus Peymann heeft Klar een baan aangeboden als toneeltechnicus. Peymann haalde eind jaren zeventig de krantenkoppen toen hij geld inzamelde voor tandartsbehandelingen voor gevangen genomen RAF-kopstukken als Gudrun Enslinn en Klar zelf. Zijn advocaat Heinz-Jürgen Schneider stelt dat zijn cliënt na een eventuele vrijlating de pers niet te woord wil staan, noch in de openbaarheid wil treden.

             Sueddeutsche.de / Spiegel Online / Frankfurter Rundschau Online

Afbeelding:

DPA/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger