Geen gratie voor RAF-terroristen Klar en Hogefeld
Nieuws

Achtergrond - 7 mei 2007

(7 mei 2007) RAF-terrorist Christian Klar komt niet vervroegd vrij. Bondspresident Horst Köhler (CDU) heeft vandaag zijn gratieverzoek afgewezen. Ook voormalig RAF-lid Birgit Hogefeld moet van Köhler in de gevangenis blijven.

Het besluit van de Duitse bondspresident betekent dat Klar (54), die sinds 1983 gevangen zit, in elk geval tot 2009 in hechtenis blijft. Dan heeft hij zijn minimumstraf erop zitten. Ook Hogefelds gratieverzoek wees het staatshoofd af, al hield hij de mogelijkheid open zich “te zijner tijd” opnieuw over haar verzoek te buigen. Hogefeld (50) zit al veertien jaar vast en kan pas vanaf 2011 op vervroegde vrijlating rekenen. Zowel Klar als Hogefeld is tot levenslang veroordeeld.

Afgelopen februari werd RAF-lid Brigitte Mohnhaupt wel vervroegd vrijgelaten.

Köhler gaf geen motivatie voor zijn besluit. In de verklaring van de bondspresident valt slechts te lezen dat zijn oordeel onder meer gebaseerd is op gesprekken met familieleden en nabestaanden van de slachtoffers die Klar en Hogefeld maakten. Klar zit vast vanwege medeplichtigheid aan de moorden op werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer, procureur-generaal Siegfried Buback en bankier Jürgen Ponto in de jaren zeventig. Hij wordt beschouwd als een kopstuk van de tweede RAF-generatie.

Birgit Hogefeld was onder de derde generatie RAF-terroristen een leidende figuur. Ze is veroordeeld vanwege de moord op een Amerikaanse soldaat en een bomaanslag op de Amerikaanse luchtmachtbasis bij Frankfurt in 1985.

Köhler heeft zich klaarblijkelijk niet laten leiden door nieuwe, voor Klar mogelijk ontlastende onthullingen over de moord op procureur Buback in 1977, waar afgelopen maand veel rumoer over ontstond. Niet Christian Klar, maar RAF-lid Stefan Wisniewski zou de procureur hebben doodgegeschoten. Dat beweerden althans oud-Raf-leden Verena Becker en Peter-Jürgen Boock. De opsporingsdiensten zouden hiervan al jaren op de hoogte zijn.

Aan Köhlers besluit is de afgelopen dagen een stormachtig debat vooraf gegaan, waarbij de bondspresident vooral vanuit de CDU/CSU onder druk werd gezet niet in te gaan op de gratieverzoeken van beide RAF-leden. De scherpe aanvallen op Köhler noopten kanselier Angela Merkel er dit weekend zelfs toe haar partijgenoten op te roepen respect te hebben voor het ambt van de bondspresident.

Met name toen bekend werd dat Köhler een ontmoeting had gehad met Klar kreeg het staathoofd de wind van voren. “Het is al erg genoeg dat Klar een milder gevangenisregime heeft gekregen, een privé-audiëntie met de bondspresident verdient hij echt niet,” zei de CSU-secretaris-generaal Markus Söder. Enkele Beierse christendemocraten dreigden Köhlers herverkiezing te blokkeren als het RAF-lid gratie kreeg. Dit kwam de CDU/CSU weer te staan op boze uithalen van de andere partijen. SPD, FDP en Grünen hekelden de christendemocratische uitvallen als “ongehoord en respectloos”.

Lees hier de verklaring van bondspresident Horst Köhler

FAZ.NET
Keine Gnade für Christian Klar

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger